Теми статей
Обрати теми

V. Сформований при імпорті податковий кредит не коригується в разі отримання знижки

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

11. Чи зобов’язаний резидент коригувати податковий кредит, сформований при ввезенні (імпортуванні) товару, у разі зменшення ціни на товар нерезидентом?

Відповідно до пункту 4.3 статті 4 Закону для товарів, які імпортуються на митну територію України платниками податку, базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких товарів, але не менша митної вартості, зазначеної у ввізній митній декларації з урахуванням витрат на транспортування, навантаження, розвантаження, перевантаження та страхування до пункту перетину митного кордону України, сплати брокерських, агентських, комісійних та інших видів винагород, пов’язаних з імпортом таких товарів, плати за використання об’єктів інтелектуальної власності, що належать до таких товарів, акцизних зборів, ввізного мита, а також інших податків, зборів (обов’язкових платежів), за винятком податку на додану вартість, що включаються у ціну товарів (робіт, послуг) згідно із законами України з питань оподаткування.

Підпунктом 7.2.7 пункту 7.2 статті 7 Закону визначено, що у разі імпорту товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на отримання податкового кредиту, вважається вантажна митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку на додану вартість, або погашений податковий вексель.

Оскільки ціна імпортованого товару з метою обчислення податку на додану вартість регулюється нормами Закону та митного законодавства та встановлюється в розмірі договірної (контрактної) вартості такого товару, але не менше митної вартості, з урахуванням зазначених вище витрат та податків, зборів (обов’язкових платежів), у тому числі акцизних зборів, ввізного мита, що включаються у ціну товарів згідно із законами України з питань оподаткування, то сплачений при імпорті товарів податок на додану вартість, обчислений відповідно до вимог податкового і митного законодавства, включається до складу податкового кредиту платника податку за умови виконання вимог підпункту 7.4.1 пункту 7.4 статті 7 Закону.

Таким чином, при одержанні від нерезидента знижки на імпортований товар при незмінності показників ВМД та відповідно нарахованих і сплачених сум податку на додану вартість при розмитненні товарів, податковий кредит резидента коригуванню не підлягає.



коментар редакції

Сформований при імпорті податковий кредит
 не коригується в разі отримання знижки

ДПАУ цілком правильно відповідає на поставлене запитання. Дійсно, законодавство

не містить розпоряджень, що змушують імпортера коригувати свій податковий кредит після надання нерезидентом знижки, за вже ввезеним товаром (так само, як і сплачена до бюджету сума ПДВ, залишається незмінною). Положення п. 4.5 Закону про ПДВ у цьому випадку непридатні, оскільки регулюють перегляд податкових зобов’язань/кредиту в разі зміни ціни товару після здійснення поставки, а не імпорту. Крім того, нерезидент не є платником ПДВ.

У свою чергу, зроблений ДПАУ висновок стосується виключно ПДВ і його не можна аналогічно поширювати на облік з податку на прибуток. Покупець-імпортер не чіпаючи податковий кредит з ПДВ, однак

змушений відкоригувати відображені раніше валові витрати (п. 5.10 Закону про податок на прибуток). Детальніше про це, а також про бухгалтерський облік такої операції див. у матеріалі «Знижка (кредит-нота) від нерезидента: нюанси обліку» («Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 16, с. 43).

 

Дмитро Винокуров

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі