Теми статей
Обрати теми

V. Громадська організація інвалідів не має права на застосування нульової ставки ПДВ при передачі майна в оренду

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

13. Чи має право підприємство громадських організацій інвалідів на застосування нульової ставки, згідно з підпунктом 6.2.8 пункту 6.2 статті 6 Закону України «Про податок на додану вартість» до господарських операцій з надання в оренду майна, яке належить підприємству, але не використовується ним у виробничій діяльності?

Відповідно до підпункту 6.2.8 Закону про ПДВ за нульовою ставкою оподатковуються операції з поставки товарів (крім підакцизних товарів) та послуг (крім грального і лотерейного бізнесу та послуг з поставки підакцизних товарів, отриманих у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів, що уповноважують такого комісіонера здійснювати поставку товарів від імені та за дорученням комітента без передання права власності на такі товари), що безпосередньо виготовляються підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів, які засновані громадськими організаціями інвалідів і є їх власністю, де кількість інвалідів, які мають там основне місце роботи, становить протягом попереднього звітного періоду не менше 50 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить протягом звітного періоду не менше 25 відсотків суми загальних витрат на оплату праці, що відносяться до складу валових витрат виробництва.

Зазначені підприємства та організації громадських організацій інвалідів мають право застосовувати цю пільгу за наявності реєстрації у відповідному податковому органі, яка здійснюється на підставі подання позитивного рішення міжвідомчої Комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів та відповідної заяви платника податку про бажання отримати таку пільгу відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

Другим абзацом підпункту 6.2.8 пункту 6.2 статті 6 Закону про ПДВ визначено, що безпосереднім вважається виготовлення товарів (надання послуг), унаслідок якого сума витрат, понесених на переробку (обробку, інші види перетворення) сировини, комплектуючих, складових частин, інших покупних товарів, які використовуються у виготовленні таких товарів (надання послуг), становить не менше 8 відсотків продажної ціни таких виготовлених товарів (надання послуг).

Таким чином, підприємства та організації громадських організацій інвалідів можуть застосовувати пільговий режим оподаткування:

— за наявності реєстрації у відповідному податковому органі, яка здійснюється на підставі подання позитивного рішення міжвідомчої комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів та відповідної заяви платника податку про бажання отримати таку пільгу відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»;

— за умови, що кількість інвалідів, які мають там основне місце роботи, у загальній чисельності працюючих становить протягом попереднього звітного періоду не менше 50 % і фонд оплати праці таких інвалідів — не менше 25 % суми загальних витрат на оплату праці, що відносяться до складу валових витрат виробництва;

— за умови дотримання 8-відсоткового критерію по безпосередньому виготовленню товарів та надання послуг.

Поряд з тим, пунктом 1.17 статті 1 Закону визначено, що терміни, які вживаються у Законі про ПДВ, в тому числі і «валові витрати виробництва (обігу)», розуміються у значенні, визначеному Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Відповідно до пункту 5.1 статті 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» «валові витрати виробництва та обігу — це сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності». Перелік витрат, що включаються до складу валових витрат виробництва (обігу), визначено підпунктом 5.2 статті 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Крім того, відповідно підпункту 6.2.8 пункту 6.2 статті 6 Закону про ПДВ встановлено одні і ті ж умови щодо отримання права на застосування пільгового режиму при здійсненні операцій з поставки послуг (зокрема, умови щодо безпосереднього виготовлення). При оподаткуванні послуг, що безпосередньо надаються підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів, застосовуються правила, аналогічні правилам, встановленим для оподаткування товарів, у тому числі і абзац другий підпункту 6.2.8 пункту 6.2 статті 6 Закону про ПДВ.

Тобто з урахуванням вимог Закону послуга вважатиметься наданою платником безпосередньо тоді, коли сума витрат, понесених на переробку, обробку, інші види перетворення сировини, складових частин, інших покупних товарів, які використовуються в процесі надання послуги, становить не менше 8 відсотків ціни реалізації такої послуги.

Виходячи з аналізу суті операцій з надання майна в оренду, така операція не передбачає для підприємства здійснення витрат пов’язаних з переробкою (обробкою чи іншими видами перетворення) майна. А тому послуга з оренди не відповідає критеріям наданої платником безпосередньо, і підлягає оподаткуванню податком на додану вартість за ставкою 20 відсотків, а орендна плата враховується при визначенні бази оподаткування.



коментар редакції

Громадська організація інвалідів не має права
 на застосування нульової ставки ПДВ
 при передачі майна в оренду

На практиці мають місце випадки використання нульової ставки ПДВ при передачі майна в оренду підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів (інколи цілих торговельних комплексів). Точно кажучи, положення п.п. 6.2.8 Закону про ПДВ не дають серйозних підстав для відмови в застосуванні нульової ставки за такими операціями (зрозуміло, в умовах дотримання наведених у ньому критеріїв). З цієї точки зору, висновок ДПАУ може здатися спірним.

Водночас, наявна судова практика на рівні ВСУ (маємо сказати, що вона не позбавлена логіки) керується такою тезою: під операціями з поставки товарів та послуг, які безпосередньо виготовляються підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів і підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою, слід розуміти

ті, які є результатом трудової діяльності працівників зазначених підприємств. На підставі цього ВСУ відмовив підприємству в нульовій ставці щодо операцій із суборенди майна (постанова від 30.09.2009 р. у справі № 21-1300во09). Фактично в цьому випадку ми стикаємося з цільовим тлумаченням положень п.п. 6.2.8 Закону про ПДВ.

Вбачається, що висновок ВСУ залишився б таким навіть у разі передачі в оренду власних основних фондів. Зважаючи на зазначене, застосування нульової ставки за цими операціями пов’язане з виключно високим ступенем податкового ризику. Через це рекомендуємо відмовитися від застосування таких схем оподаткування.

 

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі