Теми статей
Обрати теми

1. Щодо включення сільськогосподарським підприємством (орендарем) до розрахунку сплати фіксованого сільськогосподарського податку площ земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які знаходяться в суборенді

Редакція ПБО
Наказ від 25.03.2010 р. № 187

Початок

 

1. Щодо включення сільськогосподарським підприємством (орендарем) до розрахунку сплати фіксованого сільськогосподарського податку площ земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які знаходяться в суборенді

Орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і у порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, Законом № 161 та іншими законами України і договором оренди землі.

Орендована земельна ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця.

Умови договору суборенди земельної ділянки повинні обмежуватися умовами договору оренди земельної ділянки і не суперечити йому. Строк суборенди не може перевищувати строку, визначеного договором оренди землі. У разі припинення договору оренди чинність договору суборенди земельної ділянки припиняється. Договір суборенди земельної ділянки підлягає державній реєстрації. За згодою сторін договір суборенди земельної ділянки посвідчується нотаріально.

Орендарі земельних ділянок сільськогосподарського призначення на період дії договору оренди можуть обмінюватися належними їм правами користування земельними ділянками шляхом укладання договорів суборенди відповідних ділянок, якщо це передбачено договором оренди, або за письмовою згодою орендодавця (ст. 8 Закону № 161).

Щодо платників фіксованого сільськогосподарського податку, то слід зазначити, що відповідно до вимог постанови № 658, якщо у звітному періоді змінюється площа земельної ділянки у зв’язку з набуттям на неї права власності або користування, землевласник чи землекористувач зобов’язаний провести уточнення суми податкових зобов’язань на період до закінчення податкового року і подати протягом місяця уточнені розрахунки щодо площі земельної ділянки до органів державної податкової служби за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки. Платник податку подає витяг з державного земельного кадастру про склад земель сільськогосподарських угідь та їх грошову оцінку.

Відповідно до п. 13 постанови № 658, у разі коли платник фіксованого сільськогосподарського податку здає сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду в оренду іншому платнику фіксованого сільськогосподарського податку, орендовані площі земельних ділянок не можуть включатися до розрахунку сплати фіксованого сільськогосподарського податку орендаря, а враховуються у розрахунку такого податку орендодавця.

Якщо платник фіксованого сільськогосподарського податку орендує сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду у підприємства, яке не є платником фіксованого сільськогосподарського податку, орендовані площі земельних ділянок включаються до розрахунку фіксованого сільськогосподарського податку орендаря.

Таким чином,

якщо підприємство — платник фіксованого сільськогосподарського податку уклало договір суборенди із неплатником фіксованого сільськогосподарського податку, який орендує сільськогосподарські угіддя також у неплатника фіксованого сільськогосподарського податку, то таке підприємство — платник фіксованого сільськогосподарського податку повинно вказані площі включати до розрахунку суми фіксованого сільськогосподарського податку.



коментар редакції

При суборенді площ порядок включення
їх до Розрахунку ФСП такий самий, як і при оренді

Загальне враження від

Узагальнюючого податкового роз’яснення, що коментується, однозначне: практично воно не несе жодних новацій. Про нього (за винятком хіба що останнього запитання), можна говорити як про перелицьовування — зміну зовнішнього вигляду старих податкових роз’яснень, без зміни їх змісту.

Нагадаємо, що запитання 1 — 3 в Узагальнюючому роз’ясненні, що коментується, дублюють Оглядовий лист ДПАУ від 10.07.2009 р. № 14445/7/15-0617; запитання 4 — лист ДПАУ від 18.11.2004 р. № 22521/7/15-3417; а запитання 5 — спільний лист Мінагрополітики та ДПАУ від 30.06.2009 р. № 7661/5/15-0716, № 13661/7/15-0717.

Зазначені листи, звертаємо увагу, не відкликані, наша позиція теж не змінилася.

Отже, щодо першого запитання ДПАУ зазначає:

якщо платник ФСП уклав договір суборенди з неплатником ФСП, який орендує сільгоспугіддя також у неплатника ФСП, то такий платник ФСП має зазначені площі включити до Розрахунку суми ФСП.

Крім того, аналогічна за суттю відповідь з дещо іншим формулюванням міститься в консультації фахівців ДПАУ («Вісник податкової служби України», 2006, № 5, с. 48): якщо платник ФСП бере в суборенду сільгоспугіддя у суб’єкта господарювання, який сплачує податки на загальних підставах та орендує, у свою чергу, земельні ділянки у неплатника ФСП, то такий платник ФСП повинен зазначені площі включити до Розрахунку суми ФСП.

Із таким висновком податківців, що відповідає нормам абзацу другого п. 13 Положення № 658, ми згодні.

 

Анатолій Бобро

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі