Теми статей
Обрати теми

4. Щодо визначення фермерських господарств та інших суб’єктів господарювання платниками ФСП в умовах законів, які визначають статус сільськогосподарських виробників

Редакція ПБО
Наказ від 25.03.2010 р. № 187

Початок

Попередній фрагмент

4. Щодо визначення фермерських господарств та інших суб’єктів господарювання платниками ФСП в умовах законів, які визначають статус сільськогосподарських виробників

Відповідно до статті 55 Господарського кодексу України суб’єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов’язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов’язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством.

Суб’єктами господарювання є:

господарські організації — юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до Господарського кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;

громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Суб’єкти господарювання — господарські організації, які діють на основі права власності, права господарського відання чи оперативного управління, мають статус юридичної особи, що визначається цивільним законодавством та Господарським кодексом.

Відповідно до ст. 1 Закону № 2114 колективне сільськогосподарське підприємство є добровільним об’єднанням громадян у самостійне підприємство для спільного виробництва сільськогосподарської продукції та товарів і діє на засадах підприємництва та самоврядування та є юридичною особою.

Також, згідно із Законом № 973 фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення фермерського господарства, відповідно до закону.

Статтею 1 Закону № 742, зокрема встановлено, що особисте селянське господарство — це господарська діяльність, яка проводиться без створення юридичної особи фізичною особою індивідуально або особами, які перебувають у сімейних чи родинних відносинах і спільно проживають, з метою задоволення особистих потреб шляхом виробництва, переробки і споживання сільськогосподарської продукції, реалізації її надлишків та надання послуг з використанням майна особистого селянського господарства. Діяльність, пов’язана з веденням особистого селянського господарства, не відноситься до підприємницької діяльності.

Отже,

такі селянські господарства відповідно до Закону № 320 не є платниками ФСП.

Тобто в умовах дії Закону № 320 та законів, які визначають статус сільськогосподарських виробників, платниками ФСП, можуть бути лише сільгосппідприємства, а також рибницькі, рибальські та риболовецькі господарства — юридичні особи, які виконують умови законів № 2114, № 973, № 320, постанови № 658 та інших нормативно-правових актів.

Таким чином,

платниками ФСП можуть бути виключно юридичні особи, які займаються виробництвом (вирощуванням), переробкою та збутом сільськогосподарської продукції, а також розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах), у яких сума, одержана від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік, перевищує 75 відсотків загальної суми валового доходу.



коментар редакції

Платниками ФСП можуть бути лише юридичні
особи — сільгосппідприємства

Укотре ДПАУ підтвердила свою незмінну позицію: платниками ФСП можуть бути лише юридичні особи (у тому числі й фермерські господарства), а особисті селянські господарства — ні. Аналогічну думку висловлено в листі ДПАУ від 18.11.2004 р. № 22521/7/15-3417 та в недавній консультації (див. «Вісник податкової служби України», 2009, № 26, с. 24).

Такий висновок податківців хоча і є, на нашу думку, спірним, але заперечити його досить складно (якщо не сказати — практично неможливо), оскільки він перекликається з позицією

Комітету з питань фінансів та банківської діяльності Верховної Ради України, викладеною в листі від 30.11.2004 р. № 06-10/10-1296, де також зроблено висновок, що платниками ФСП можуть бути лише юридичні особи — сільськогосподарські підприємства.

 

Анатолій Бобро

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі