Теми статей
Обрати теми

5. Щодо включення до складу доходів виноматеріалів виноградних, вироблених на підприємствах первинного виноробства для підприємств вторинного виноробства

Редакція ПБО
Наказ від 25.03.2010 р. № 187

Початок

Попередній фрагмент

5. Щодо включення до складу доходів виноматеріалів виноградних, вироблених на підприємствах первинного виноробства для підприємств вторинного виноробства

Пунктом 4 Положення про порядок справляння та обліку фіксованого сільськогосподарського податку, затвердженого постановою № 658 (далі — Положення), визначено, що до доходів, отриманих платником податку від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, не включаються доходи від реалізації підакцизних товарів.

Постановою № 576 внесено зміни до постанови № 658 у частині визначення суми доходів, отриманої платником фіксованого сільськогосподарського податку від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки підприємствами первинного виноробства, що реалізують виноматеріали підприємствам вторинного виноробства, шляхом доповнення абзаців першого та п’ятого пункту 4 Положення після слів у дужках: «(крім підакцизних товарів)» словами і цифрами «за винятком виноматеріалів виноградних (коди згідно з УКТЗЕД 2204 29 — 2204 30), вироблених на підприємствах первинного виноробства для підприємств вторинного виноробства, які використовують такі виноматеріали для виробництва готової продукції».

Отже,

підприємства первинного виноробства при визначенні суми доходів, отриманої від реалізації продукції власного виробництва та продуктів її переробки, повинні врахувати, що до неї включаються доходи від реалізації виноградних виноматеріалів за кодами 2204 29 — 2204 30 згідно з УКТЗЕД, вироблених ними для підприємств вторинного виноробства, які в свою чергу використовують такі виноматеріали для виробництва готової продукції.

При цьому звертаємо увагу, що відповідно до пункту 1 статті 2 Закону № 320 особи можуть бути зареєстровані як платники ФСП, якщо такі особи є сільськогосподарськими підприємствами різних організаційно-правових форм, передбачених законами України, селянські та інші господарства, які займаються виробництвом (вирощуванням), переробкою та збутом сільськогосподарської продукції, а також рибницькі, рибальські та риболовецькі господарства, які займаються розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах), у яких сума, одержана від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік, перевищує 75 відсотків загальної суми валового доходу.

Пунктом 8 статті 2 Закону № 320 встановлено, що зміна порядку сплати податків і зборів (обов’язкових платежів) протягом звітного (податкового) року не допускається.

Враховуючи наведене,

при реєстрації підприємств первинного виноробства, що реалізують виноматеріали за кодами 2204 29 — 2204 30 підприємствам вторинного виноробства, які використовують ці виноматеріали для виробництва готової продукції, платниками ФСП починаючи з 2010 року слід врахувати вимоги вказаної постанови щодо правильності визначення такими підприємствами питомої ваги доходу від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки у загальній сумі валового доходу.



коментар редакції

Первинні винороби можуть бути платниками ФСП
за наявності в них статусу сільгосппідприємства

Це питання висвітлено нами у статті «Новий Розрахунок «сільгосп-частки» для ФСП» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 3, с.33), тому відзначимо лише на два моменти.

Перший

. Уточнимо висновок ДПАУ про можливість реєстрації платниками ФСП підприємств первинного виноробства, які реалізують виноматеріали з кодами 2204 29 — 2204 30 підприємствам вторинного виноробства, що використовують ці виноматеріали для виробництва готової продукції. Безумовно, його не можна розуміти як можливість застосування ФСП підприємствами, що мають лише один статус — підприємства первинного виноробства як переробника винограду, придбаного на стороні. Адже в попередньому абзаці недаремно звертається увага на те, що відповідно до п. 1 ст. 2 Закону про ФСП особи можуть бути зареєстровані як платники ФСП, якщо такі особи є сільськогосподарськими підприємствами.

Другий

пов’язаний з буквальним прочитанням зазначеної вище умови: підприємства вторинного виноробства повинні використовувати такі виноматеріали для виробництва їх готової продукції. Тому, щоб уникнути можливих проблем з податківцями, сільгосппідприємствам — постачальникам виноматеріалів буде незайвим підстрахуватися внесенням застережень до договорів з покупцями — підприємствами вторинного виноробства щодо цільового використання виноматеріалів, що ними купуються: для виробництва їх готової продукції.

 

Анатолій Бобро

Закінчення

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі