Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати чорнобильцям 4 категорії 100-відсоткових лікарняних

Редакція ПБО
Лист від 19.03.2010 р. № 04-06/

Щодо виплати чорнобильцям 4 категорії 100-відсоткових лікарняних

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.03.2010 р. № 04-06/С-107з-211

 

Згідно із ст. 37 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240, особам, віднесеним до 4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати, незалежно від страхового стажу.

Відповідно до ст. 14 Закону УРСР «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII до 4 категорії осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, належать особи, які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю,

за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися у цій зоні не менше чотирьох років.

Отже,

сама наявність у особи посвідчення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи 4 категорії, як і державної реєстрації в зоні посиленого радіоекологічного контролю не дає такій особі право на зазначену пільгу. Таким чином, під час вирішення питання щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати, незалежно від страхового стажу, постраждалому від Чорнобильської катастрофи 4 категорії має значення постійне місце перебування такої особи за наявності в неї відповідного посвідчення.

 

Заступник директора С. Буринський



коментар редакції

Оплата лікарняних чорнобильцям 4 категорії

Чинним законодавством передбачено низку пільг та гарантій для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у тому числі у сфері загальнообов’язкового соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Відповідно до ст. 37 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) застрахованим особам, віднесеним до 1 — 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) виплачується в розмірі 100 % середньої заробітної плати.

У своєму листі Фонд роз’яснив, що для набуття права на

допомогу в розмірі 100 % середньої заробітної плати застрахованим особам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи та віднесені до4 категорії, недостатньо мати відповідне посвідчення та державну реєстрацію в зоні посиленого радіоекологічного контролю. Необхідно, щоб така особа постійно перебувала (проживала або працювала) в зоні посиленого радіоекологічного контролю. Отже, застрахована особа має право на згадану пільгу при виконанні одночасно двох умов:

1) така особа

має посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, 4 категорії;

2) така особа

постійно перебуває в зоні посиленого радіоекологічного контролю.

Аналогічні правила діють і для оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця.

Згідно з абзацом п’ятим п. 5 Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства» від 06.05.2001 р. № 439 працівникам, віднесеним до 1 — 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності здійснюється в розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу. Для оплати перших п’яти днів хвороби

працівнику, що є особою, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, 4 категорії, у розмірі 100 % середньої зарплати він повинен надати відповідне посвідчення і при цьому постійно перебувати в зоні посиленого радіоекологічного контролю.

У разі відсутності доказів постійного перебування працівника в зоні посиленого радіоекологічного контролю перші п’ять днів тимчасової непрацездатності та допомога по тимчасовій непрацездатності оплачуються за загальним правилом залежно від стажу:

— 60 % середньої заробітної плати — особам, які мають страховий стаж до п’яти років;

— 80 % середньої заробітної плати — особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років;

— 100 % середньої заробітної плати — особам, які мають страховий стаж понад вісім років.

Наприклад, якщо працівник має прописку в населеному пункті, який належить до зони посиленого радіоекологічного контролю, але при цьому постійно проживає і працює в м. Харкові, який не належить до такої зони, листок непрацездатності йому слід оплачувати за загальним правилом.

Зауважимо, що такий же підхід застосовується і при визначенні права на пільгу, установлену ч. 1 ст. 38 Закону № 2240, для жінок, віднесених до 4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Нагадаємо: жінкам, віднесеним до 1 — 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів відпустки (90 — до пологів та 90 — після пологів). Однак жінки, які отримали посвідчення категорії 4 за умови проживання на території зони посиленого радіоекологічного контролю та які постійно проживають на території, не віднесеній до зазначеної зони, не мають права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 180 календарних днів.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі