Теми статей
Обрати теми

Благоустрій прилеглої території

Редакція ПБО
Стаття

Благоустрій прилеглої території

 

Весняний період — зручний момент облагородити територію та привести її в порядок. Ураховуючи ж, що зовнішній вигляд із прилеглою місцевістю зазвичай виявляється візитною карткою суб’єктів господарювання, його облаштуванню сьогодні відводиться далеко не остання роль. Як облікувати витрати на проведення таких заходів, розглянемо в цій статті.

Людмила СОЛОШЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Облік витрат на благоустрій: загальні моменти

Бухгалтерський облік.

Бухгалтерський облік витрат на створення об’єктів благоустрою залежить від їх вартості та очікуваного строку служби. Так, виходячи з цих критеріїв витрати на створення об’єктів благоустрою можуть або безпосередньо відноситися до витрат періоду (Дт 92, 93, 94 — Кт 20, 66, 65, 63, 685), або зараховуватися до складу МНМА або основних засобів (з подальшим нарахуванням щодо них бухгалтерської амортизації).

При цьому згідно зі

ст. 21 Закону про благоустрій елементами благоустрою (що є, у свою чергу, об’єктами бухгалтерського обліку) є:

— покриття площ, вулиць, доріг, проїздів, алей, бульварів, тротуарів, пішохідних зон і доріжок відповідно до діючих норм і стандартів;

— зелені насадження (у тому числі снігозахисні та протиерозійні) уздовж вулиць і доріг, у парках, скверах, на алеях, бульварах, у садах, інших об’єктах благоустрою загального користування, санітарно-захисних зонах, на прибудинкових територіях;

— будівлі та споруди системи збирання та вивезення відходів;

— засоби та обладнання зовнішнього освітлення та зовнішньої реклами;

— технічні засоби регулювання дорожнього руху;

— будівлі та споруди системи інженерного захисту території;

— комплекси та об’єкти монументального мистецтва;

— обладнання (елементи) дитячих, спортивних та інших майданчиків;

— малі архітектурні форми;

— інші елементи благоустрою, визначені нормативно правовими актами.

Податковий облік

. Для відображення витрат у податковому обліку, як відомо, важливий зв’язок з господарською діяльністю. А отже, щоб урахувати витрати на благоустрій у податковому обліку, важливо такий зв’язок підтвердити. Так, у цьому випадку підприємство може обґрунтувати «господарськість» витрат на благоустрій насамперед тим, що благоустрій території входить до кола обов’язків підприємств. Адже згідно з ч. 2 ст. 18 та ст. 24 Закону про благоустрій підприємства зобов’язані:

— утримувати території, надані їм на законних підставах, у належному стані;

— утримувати в належному стані закріплені за ними об’єкти благоустрою;

— забезпечити благоустрій земельних ділянок, наданих їм на праві власності або праві користування;

— у процесі експлуатації об’єктів благоустрою дотримуватися відповідних технологій щодо їх експлуатації та ремонту, регулярно здійснювати заходи щодо запобігання передчасному зносу об’єктів, забезпечення умов функціонування та утримання їх в чистоті й належному стані.

До того ж відповідно до

п.п. 4.1.1 Правил пожежної безпеки територія підприємств повинна утримуватися в чистоті та систематично прибиратися від сміття, відходів, опалого листя. Отже, утримувати територію в чистоті та порядку, а також займатися її благоустроєм — обов’язок суб’єктів господарювання.

Крім того, іноді необхідність благоустрою може обумовлюватися місцевими правилами забудови територій або нормативною документацією.

Додатковим аргументом на підтвердження «господарськості» витрат може бути відповідність виконуваних робіт перелікам робіт з благоустрою, передбаченим

Порядком № 154, де наводяться:

— Номенклатура робіт з капітального ремонту об’єктів благоустрою населених пунктів

(додаток 1 до п. 1.4 Порядку № 154);

— Номенклатура робіт з поточного ремонту об’єктів благоустрою населених пунктів та штучних споруд (

додаток 3 до п. 1.6 Порядку № 154);

— Номенклатура робіт з утримання об’єктів благоустрою населених пунктів (

додаток 5 до п. 1.8 Порядку № 154).

І звісно, необхідність благоустрою суб’єкти господарювання можуть також обґрунтовувати тим, що він спрямований на зростання показників фінансово-господарської діяльності, збільшення обсягів продажів, здійснюється з метою залучення відвідувачів, підвищення конкурентоспроможності, створення ділової репутації, формування представницького статусу підприємства тощо.

Таким чином, якщо

зв’язок витрат на благоустрій з господарською діяльністю очевидний і підприємство може такий зв’язок обґрунтувати, то витрати на благоустрій може бути відображено в податковому обліку. При цьому можна видати наказ по підприємству про благоустрій території, яким обґрунтовуватиметься необхідність та обов’язковість робіт з його проведення та підтверджуватиметься зв’язок витрат на благоустрій з господарською діяльністю платника податків. У ньому, наприклад, може передбачатися, що благоустрій прилеглої території здійснюється зважаючи на проведення планових заходів щодо благоустрою, виконання вимог законодавства або місцевих правил забудови, залучення більшого числа відвідувачів, підвищення конкурентоспроможності, створення образної впізнаванності підприємства тощо.

 

 

ТОВ «Весна»

НАКАЗ

02.04.2010

Харків № 45

 

Про благоустрій прилеглої території

З метою проведення щорічних планових заходів щодо благоустрою території у весняний період, приведення її в належний стан та підтримання представницького вигляду підприємства

НАКАЗУЮ:

1. До 01.05.2010 р. провести заходи щодо благоустрою прилеглої території.

2. Відповідальним за благоустрій призначити завідувача господарства Сидорова Н. В.

3. Завідувачу господарства Сидорову Н. В. скласти перелік робіт з благоустрою території та кошторис витрат на ці цілі і подати на затвердження до 07.04.2010 р.

4. Начальнику служби матеріально-технічного постачання Симонову П. В. забезпечити закупівлю необхідних товарно-матеріальних цінностей у тижневий строк із дня затвердження кошторису.

5. Головному бухгалтеру Соколовій О. І. оплатити рахунки, пов’язані з проведенням робіт з благоустрою.

6. Контроль за виконання наказу залишаю за собою.

Директор

Сидоренко О. Н.

З наказом ознайомлені:

 

Завідувач господарством

Сидоров Н. В.

Начальник служби матеріально-технічного постачання

Симонов П. В.

Головний бухгалтер

Соколова О. І.

 

 

У такому разі відображення витрат на благоустрій у податковому обліку залежатиме від строку служби та вартості об’єктів благоустрою, що створюються. Залежно від цих критеріїв витрати на благоустрій будуть або відноситися на

валові витрати відповідно до п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток, або збільшувати балансову вартість основних фондів за правилами ст. 8 Закону про податок на прибуток (якщо створюються об’єкти вартістю понад 1000 грн. та строком служби більше 1 року). При цьому вхідний ПДВ за такими витратами підприємство зможе віднести до податкового кредиту (п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ).

А от якщо витрати на благоустрій виявляться

не пов’язаними з господарською діяльністю, то в податковому обліку вони не відображатимуться та враховуватимуться тільки в бухгалтерському обліку.

 

Створення об’єктів благоустрою

Благоустрій при забудові території

Об’єкти благоустрою можуть створюватися при забудові території одночасно з будівництвом нерухомих об’єктів. У такому разі згідно з

п.п. 2.8.4 Правил № 174 витрати на благоустрій території, що здійснюються при забудові території та будівництві нових об’єктів, уключаються до кошторисної вартості будівництва (гл. 7 кошторису «Благоустрій та озеленення території»). А отже, у ході будівництва витрати на їх створення обліковуються на рахунку 15 «Капітальні інвестиції». При цьому після закінчення будівництва підприємство має вирішити, як йому визнавати споруджені об’єкти благоустрою: окремими самостійними об’єктами ОЗ (із зарахуванням їх на окремі відповідні субрахунки рахунка 10 «Основні засоби») або ж складником побудованого об’єкта (з уключенням витрат на створення об’єктів благоустрою до вартості побудованого об’єкта за субрахунком 103 «Будинки та споруди»). Відповідно в податковому обліку такі окремі об’єкти (за умови дотримання критеріїв, обумовлених п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток) буде зараховано до складу відповідних груп основних фондів або ж (якщо вони окремо не виділялися) будуть складовою вартості об’єкта ОФ групи 1 та за ними нараховуватиметься податкова амортизація.

Благоустрій при веденні діяльності

Роботи з благоустрою прилеглої території сьогодні досить успішно проводяться із залученням послуг сторонніх організацій (будівельних організацій, спеціалізованих дизайнерських фірм, компаній з ландшафтного проектування тощо). Водночас підприємство, звісно, може здійснювати їх і своїми силами.

У процесі благоустрою території може бути вирішено заасфальтувати прилеглу земельну ділянку або, наприклад, викласти її тротуарною плиткою. Роз’яснення щодо бухгалтерського обліку

асфальтового покриття прилеглої території наводилися в листах Мінфіну України від 06.10.2006 р. № 31-34000-30-25/20896 та від 15.12.2006 р. № 31-34000-20-23/27008 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 37, с. 31). У них, нагадаємо, Мінфін роз’яснював, що асфальтове покриття (як результат заходів, що спричинюють зміни якісних характеристик земельної ділянки) у бухгалтерському обліку відноситься до основних засобів та обліковується на субрахунку 103 «Будинки та споруди». А отже, витрати на асфальтування ділянки (укладання тротуарної плитки), зібрані на рахунку 15 «Капітальні інвестиції», після закінчення робіт зараховуватимуться на субрахунок 103.

При цьому в податковому обліку за умови відповідності критеріям

п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток асфальтове (плиткове) покриття (як споруда) включається до складу ОФ групи 1 та амортизується за правилами податкового обліку. Щоправда, іноді податківці висловлювалися за віднесення його до групи 3 ОФ (як до інших основних фондів, не зазначених у групах 1, 2 і 4), однак ми з цим погодитися не можемо і вважаємо, що асфальтове покриття потрапляє до групи 1 ОФ.

Ще одним досить поширеним на сьогодні елементом благоустрою є зовнішнє

освітлення (освітлення прилеглої території за допомогою систем зовнішнього освітлення та декоративних ліхтарів, ландшафтне освітлення тощо).

Облік витрат на проведення зовнішнього освітлення за суттю подібний до обліку витрат на асфальтування. Так, у бухгалтерському обліку витрати на облаштування освітлення збираються на рахунку 15 «Капітальні інвестиції», після чого створена система освітлення (будучи передавальним пристроєм) зараховується до складу основних засобів

на субрахунок 103 «Будинки та споруди».

У податковому обліку витрати на освітлення прилеглої території за умови відповідності критеріям

п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток (як витрати на спорудження передавальних пристроїв) відносяться до ОФ групи 1 та підлягають податковій амортизації. До речі, про те, що такі витрати амортизуються в податковому обліку відповідно до ст. 8 Закону про податок на прибуток, зазначалося в консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 11, с. 41.

Інструменти та інвентар, що придбавалися для виконання робіт з благоустрою (віники, мітли, лопати, газонокосарки тощо), у бухгалтерському обліку залежно від визначеного підприємством строку їх корисного використання та встановленої вартісної межі можуть зараховуватися до складу:

— запасів (Дт 20, 22) — сюди потраплять матеріальні цінності зі строком використання менше року;

— малоцінних необоротних матеріальних активів (Дт 112) — матеріальні цінності зі строком використання більше року, але вартістю нижче встановленого по підприємству вартісного критерію;

— основних засобів (Дт 106, 109) — цінності зі строком використання більше року та вартістю, що перевищує встановлений підприємством вартісний критерій.

У податковому обліку витрати на придбання таких цінностей вартістю понад 1000 грн. та зі строком використання більше 365 днів відносяться на збільшення балансової вартості основних фондів (як правило, ОФ групи 3, як інші об’єкти) та підлягають податковій амортизації. А от вартість інструментів, що відповідають критеріям «податкових» запасів, уключається до валових витрат (на підставі

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток) та бере участь у перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

 

Утримання, ремонти та поліпшення об’єктів благоустрою

При експлуатації об’єктів благоустрою в підприємства можуть виникати витрати на їх:

— утримання;

— підтримання в робочому стані (проведення ремонтів);

— поліпшення.

Орієнтиром при розмежуванні таких заходів можуть бути переліки робіт з

утримання об’єктів благоустрою (з додатка 5 до п. 1.8 Порядку № 154), поточного ремонту об’єктів благоустрою (з додатка 3 до п. 1.6 Порядку № 154 ) та капітального ремонту об’єктів благоустрою (з додатка 1 до п. 1.4 Порядку № 154), що вже згадувалися. Нагадаємо також, що в разі ремонту або поліпшення об’єктів рішення про характер та ознаки ремонтних заходів, що проводяться (тобто на що вони спрямовані — на підтримання об’єктів у робочому стані або на їх поліпшення), приймається керівником підприємства (п. 29 Методрекомендацій № 561), технічний висновок для цього, як правило, надають фахівці відповідного профілю (головний інженер або інша компетентна особа).

Утримання об’єктів благоустрою.

Витрати на утримання об’єктів благоустрою (наприклад, прибирання прилеглої території, нанесення дорожньої розмітки, фарбування бортів тротуарів, заміну електроламп, миття світильників та ліхтарів тощо) у бухгалтерському обліку списуються на витрати діяльності (Дт 91, 92, 93, 94 — Кт 20, 66, 65, 63, 685). У податковому обліку такі витрати включаються до валових витрат на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток (як витрати, пов’язані з веденням господарської діяльності). Вхідний ПДВ за ними підприємство має право віднести до податкового кредиту.

Ремонти об’єктів благоустрою.

Витрати на підтримання об’єктів благоустрою в робочому стані, тобто витрати на проведення ремонтів (наприклад, ремонтів пошкоджень покриття тротуарів, планової заміни покриття, заміни пошкоджених ліхтарів тощо) у бухгалтерському обліку є витратами діяльності (Дт 91,92,93,94 — Кт 20,66,65,63,685) (п. 15 П(С)БО 7).

У податковому обліку такі ремонтні витрати відображаються в порядку, обумовленому

п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток, тобто в межах 10 % ремонтного ліміту включаються до валових витрат, а в сумі перевищення відносяться на збільшення балансової вартості відповідної групи ОФ, що ремонтуються.

Поліпшення об’єктів благоустрою.

Витрати з поліпшення (модернізації) об’єктів благоустрою (наприклад, розширення заасфальтованої ділянки, заміни зношеного асфальтового покриття на сучасну тротуарну плитку, переобладнання системи вуличного освітлення на сучасніше тощо) у бухгалтерському обліку відносяться на збільшення первісної вартості об’єктів, що поліпшуються (п. 14 П(С)БО 7).

У податковому обліку витрати на поліпшення об’єктів благоустрою, як і ремонтні витрати, відображаються в порядку, обумовленому

п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток.

Якщо суб’єкт господарювання користується територією на правах

оренди, то в орендному договорі бажано застерегти, хто здійснює благоустрій прилеглої території, несе витрати з її утримання або поліпшення — орендодавець чи орендар. Якщо благоустроєм території займається орендар, то витрати за утримання об’єктів благоустрої, пов’язані з господарською діяльністю, він має право віднести на валові витрати на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток, а заходи, що належать до ремонтів або поліпшень об’єктів основних фондів, у податковому обліку відобразити з урахуванням положень п. 8.8 і п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток (докладніше про ремонти та поліпшення при орендних операціях див. у тематичному номері «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 34).

 

Благоустрій на «прохання» влади

Іноді вимоги про благоустрій можуть надходити до суб’єктів господарювання і від місцевої влади. Причому часом у результаті таких «прохань», крім своєї території, доводиться упорядковувати і прилеглі до неї сусідні ділянки чужої (часто комунальної) землі. Так, наприклад, суб’єкта господарювання можуть «попросити» одночасно з упорядковуванням своєї території також упорядкувати (припустимо, заасфальтувати або викласти плиткою) і прилеглу до неї ділянку в n-метрів.

І якщо в першому випадку примусовий благоустрій власних володінь, по суті, нічим не відрізняється від їх добровільного благоустрою та відображається в обліку в порядку, розглянутому вище, то друга ситуація — з благоустроєм чужих територій — може викликати запитання.

На наш погляд, у такому разі витрати на облаштування чужих ділянок в економічному сенсі обертається для підприємства звичайними витратами. У бухгалтерському обліку вони відображаються у складі інших витрат звичайної діяльності (Дт 977 — Кт 20, 63, 685). А от у податковому обліку такі витрати навряд чи можна вважати пов’язаними з господарською діяльністю суб’єкта господарювання. А отже, віднести їх на валові витрати (або збільшення балансової вартості основних фондів) підприємству не вдасться. До того ж такі операції може бути розцінено як безоплатно надані роботи, послуги із супутніми податковими наслідками, що з цього випливають (нарахуванням як при безоплатній передачі податкових зобов’язань з ПДВ згідно з

п. 4.2 Закону про ПДВ та відображенням валових доходів з урахуванням звичайних цін відповідно до п.п. 7.4.3 Закону про податок на прибуток, якщо одержувач не є платником податку на прибуток або сплачує податок на прибуток за іншими ніж платник податку ставками).

Хіба що зберегти валововитратність можна при дотриманні умов «благодійного»

п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток, що дозволяє, нагадаємо, відносити на валові витрати суму коштів або вартість товарів, робіт, послуг, добровільно перерахованих (переданих) протягом звітного року до державного бюджету або місцевих бюджетів або неприбутковим організаціям, визначеним у п. 7.11 Закону про податок на прибуток у розмірі більше 2 %, але не більше 5 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. Докладніше про благодійні витрати див. статтю «Щедрість мимоволі: як відобразити вимушену благодійну допомогу в обліку підприємства» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 64.

Розглянемо приклад.

Приклад.

Проведено такі роботи з благоустрою прилеглої території:

— із залученням сторонньої організації тротуарною плиткою викладено ділянку перед фасадом будівлі; вартість виконаних робіт — 7200 грн. (у тому числі ПДВ — 1200 грн.);

— із залученням сторонньої організації виконано роботи зі створення системи зовнішнього освітлення на суму 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.).

— придбано віники та мітли для прибирання території — 360 грн. (у тому числі ПДВ — 60 грн.);

— придбано малярні щітки та фарбу для фарбування клумб та огороджень — 240 грн. (у тому числі ПДВ — 40 грн.).

В обліку підприємства операції відобразяться так:

 

Благоустрій прилеглої території

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума,грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

Укладання тротуарної плитки

 

 

 

 

 

1. Відображено вартість робіт з укладання тротуарної плитки

152

685

6000

2. Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

685

1200

3. Оплачено роботи сторонньої організації

685

311

7200

4. Сформовано об’єкт основних засобів

103

152

6000

—*

* У податковому обліку на суму витрат на покриття ділянки тротуарною плиткою формується об’єкт ОФ групи 1.

Освітлення території

 

 

 

 

 

5. Відображено вартість робіт зі створення системи зовнішнього освітлення прилеглої території

152

685

10000

6. Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

685

2000

7. Перераховано оплату сторонній організації за виконані роботи

685

311

12000

8. Сформовано об’єкт основних засобів

103

152

10000

—*

* У податковому обліку на суму витрат на освітлення прилеглої ділянки формується об’єкт ОФ групи 1.

Прибирання та фарбування території

 

 

 

 

 

9. Придбано віники та мітли

22

631

300

300

10. Відображено податковий кредит з ПДВ

641

631

60

11. Перераховано оплату за інвентар

631

311

360

12. Придбано малярні щітки та фарбу

20

631

200

200

13. Відображено податковий кредит з ПДВ

641

631

40

14. Перераховано оплату постачальнику

631

311

240

15. Видано мітли, віники, малярні щітки та фарбу для проведення робіт з благоустрою території

92

20, 22

500

16. Нараховано заробітну плату із соцвнесками працівникам госпвідділу, зайнятим у благоустрої території

92

66, 65

2600(умовно)

2600

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі