Теми статей
Обрати теми

Щодо бюджетного відшкодування сум ПДВ із послуг нерезидента на митній території України

Редакція ПБО
Лист від 15.04.2010 р. № 7466/7/16-1517-04

Щодо бюджетного відшкодування сум ПДВ із послуг нерезидента на митній території України

Лист Державної податкової адміністрації України від 15.04.2010 р. № 7466/7/16-1517-04

 

Державна податкова адміністрація України розглянула <…> лист <…> щодо можливості відображення у складі бюджетного відшкодування сум податку на додану вартість, сплачених, нарахованих, відображених у складі податкових зобов’язань в податковій декларації з податку на додану вартість за операціями з отримання послуг від нерезидента на митній території України, і повідомляє.

Порядок бюджетного відшкодування регламентується пунктом 7.7 статті 7 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон).

Відповідно до підпункту 7.7.2 пункту 7.7 статті 7 Закону бюджетному відшкодуванню підлягає частина від’ємного значення, яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів (послуг) у попередніх податкових періодах постачальникам таких товарів (послуг).

Платник податку при придбанні на митній території України товарів (послуг) оплачує постачальнику — платнику податку на додану вартість вартість таких товарів (послуг), збільшену на суму податку на додану вартість, а при імпортуванні товарів, у тому числі при їх ввезенні з метою внесення до статутного фонду, і отриманні послуг від нерезидента на митній території України — органам, які здійснюють контроль за правильністю нарахування та сплати (перерахування) податку до бюджету за імпортні товари і послуги.

Таким чином,

в основу розрахунку суми бюджетного відшкодування покладено єдиний принцип: проведення грошових розрахунків з постачальниками за придбані товари (послуги), а якщо постачальник — нерезидент, то з бюджетом (в частині податку на додану вартість).

Зважаючи на викладене, при заповненні рядка 2 Розрахунку суми бюджетного відшкодування платник податку може врахувати із суми податкового кредиту податкового періоду (рядок 17 декларації з податку на додану вартість) ті суми податку, які фактично сплачені постачальникам таких товарів (послуг) коштами, включаючи суми податку, які фактично були сплачені при ввезенні на митну територію України товарів (супутніх послуг).

Згідно з підпунктом 7.5.2 пункту 7.5 статті 7 Закону датою виникнення податкового кредиту при отриманні послуг від нерезидента є дата сплати податку по податкових зобов’язаннях, а датою сплати податку до бюджету в такому разі вважається дата подання до податкової інспекції (адміністрації) податкової декларації з податку на додану вартість, в якій сума податку на додану вартість за отримані від нерезидента послуги включена до податкових зобов’язань (рядок 7).

Таким чином,

оскільки податковий облік операцій з отримання послуг від нерезидента на митній території України не передбачає окремої сплати до бюджету податку на додану вартість, то податок на додану вартість по таких операціях у рядок 2 Розрахунку суми бюджетного відшкодування не включається.

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

ПДВ з імпорту послуг бюджетному відшкодуванню не підлягає

ДПАУ тривалий час оминала питання про можливість бюджетного відшкодування (уключення до ряд. 2 Розрахунку сум бюджетного відшкодування) ПДВ, нарахованого за операціями з імпорту

послуг . Хоча питання про долю сплаченого ПДВ при імпорті товарів порушувалося неодноразово і на нього традиційно давалася позитивна відповідь (яку, утім, підтверджено й у листі, що коментується).

Варто зауважити, що висновок ДПАУ в цілому відповідає чинному законодавству. Дійсно, на підставі п.п. 7.7.2 Закону про ПДВ бюджетному відшкодуванню підлягає лише частина від’ємного значення, що дорівнює сумі ПДВ, фактично сплаченій одержувачем товарів (послуг) у попередніх податкових періодах постачальникам таких товарів (послуг).

Очевидно, що при точному прочитанні ні умова про сплату такого ПДВ (хоча, для цілей застосування п.п. 7.5.2 Закону про ПДВ дату подання декларації з уключеними до неї податковими зобов’язаннями з імпорту послуг ДПАУ вважає датою

сплати такого ПДВ, див. лист від 17.10.2005 р. № 20667/7/16-1517-26), ні умова про сплату його на користь постачальника не виконуються.

Невиконання другої умови (про оплату саме постачальнику) не стало перешкодою для податківців на шляху до визнання права на відшкодування сум імпортного ПДВ за товарами, але, як бачимо, воно стало непереборною перешкодою для аналогічного висновку щодо імпорту послуг.

 

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі