Теми статей
Обрати теми

Щодо строку дії ліцензії на торгівлю виробами з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння

Редакція ПБО
Лист від 02.03.2010 р. № 2625

Щодо строку дії ліцензії на торгівлю виробами з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 02.03.2010 р. № 2625

 

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув листи <…> щодо строку дії ліцензії та повідомляє наступне.

Відповідно до змін, внесеними Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні» від 15.12.2009 № 1759, який набув чинності 30.12.2009, ліцензія на провадження певного виду господарської діяльності видається на необмежений строк. Поряд з цим, за Кабінетом Міністрів України залишено право, за поданням Держкомпідприємництва, обмежити строк дії ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, але цей строк не може бути меншим ніж 5 років.

На виконання вимог зазначеного Закону Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 13.01.2010 № 21 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2000 р. № 1755», яка набула чинності 19.01.2010.

Відтак,

виходячи з вимог зазначеної постанови Кабінету Міністрів України, на сьогодні строк дії ліцензії на провадження господарської діяльності з торгівлі виробами з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння є необмеженим.

Поряд з цим

, згідно з пунктом 4 частини II Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні», строк дії ліцензій, отриманих суб’єктами господарювання до набрання чинності цим Законом, не продовжується.

Таким чином,

ліцензії, рішення про видачу яких прийнято до 30.12.2009, діють у межах строку, зазначеного у цих ліцензіях.

Після закінчення строку дії ліцензії, отриманої до 30.12.2009, суб’єкт господарювання, який має намір продовжити діяльність з торгівлі виробами з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, повинен отримати нову ліцензію, строк дії якої буде необмежений

.

 

Заступник голови С. Третьяков



коментар редакції

Строки дії ліцензії

В останні дні минулого року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні» від 15.12.2009 р. № 1759-VI (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 1 — 2, с. 4; № 11, с. 43).

Один із заходів, покликаних спростити життя підприємцям, —

установлення безстрокової дії ліцензій. Якщо раніше ліцензія видавалася на певний строк, який не міг бути меншим 3 років, після чого суб’єкт господарювання мав пройти процедуру отримання нової ліцензії, то тепер у загальному випадку строк дії ліцензії не обмежено.

Виняток становлять види діяльності, видача ліцензій на які здійснюється не відповідно до Закону про ліцензування, а згідно із спеціальними законами (наприклад, банківська діяльність, професійна діяльність на ринку цінних паперів тощо). Крім того,

строк дії ліцензії на окремі види госпдіяльності, на які поширюється Закон про ліцензування, може обмежити Кабмін. За ним закріплено таке повноваження. У цьому випадку строк дії ліцензії не повинен становити менше 5 років. До речі, уряд досить оперативно відреагував на зміни, що відбулися в законодавстві, та постановою від 13.01.2010 р. № 21 вніс зміни до постанови від 29.11.2000 р. № 1755, установивши нові строки дії ліцензій на окремі види госпдіяльності (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 7, с. 3).

Наразі для суб’єктів, які займаються видами діяльності, що ліцензуються, актуальним є запитання:

чи поширюється норма про безстроковість дії на ліцензії, видані до набуття чинності Законом № 1759 , тобто до 30.12.2009 р.?

Із загальним висновком, зробленим у листі, що коментується, ми згодні:

ліцензії, видані до 30.12.2009 р., діють до закінчення зазначеного в них строку. Після цього суб’єкт господарювання має отримати нову ліцензію, яка вже матиме необмежений строк дії (якщо щодо виду діяльності, на який її видано, строки дії ліцензій не встановлено Кабміном).

Звернемо увагу на один істотний момент: у ліцензії зазначаються дві дати —

дата прийняття рішення про видачу ліцензії та дата видачі ліцензії. Для відповіді на запитання, що розглядається в листі, визначальною є дата прийняття рішення про видачу ліцензії, а не дата її фактичної видачі ліцензіату.

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі