Теми статей
Обрати теми

При застосуванні РРО та при неспівпаданні часу роботи, здавання філією готівки до каси підприємства наступного дня — не порушення

Редакція ПБО
Лист від 09.08.2010 р. № 11-110/4073-13707

При застосуванні РРО та при неспівпаданні часу роботи, здавання філією готівки до каси підприємства наступного дня — не порушення

Лист Національного банку України від 09.08.2010 р. № 11-110/4073-13707

(витяг)

 

До Національного банку України останнім часом надходять численні звернення від суб’єктів господарювання стосовно практичного застосування листа Державної податкової адміністрації України від 05.05.2010 р. № 8795/7/23-7017/538 щодо роз’яснення з питань оприбуткування готівки, за основу якого взято лист Національного банку України від 16.04.2010 р. № 11-110/2010-6116.

Вказане роз’яснення Національного банку України (далі — Національний банк) надано на запит Державної податкової адміністрації України (далі — ДПАУ) від 15.03.2010 р. № 2758/5/23/7016/316 щодо порядку оприбуткування готівки в касах підприємств — юридичних осіб, які проводять розрахунки через реєстратори розрахункових операцій з відображенням у книзі обліку розрахункових операцій та касовій книзі підприємства.

При цьому як запит ДПАУ, так і роз’яснення Національного банку стосувалися оприбуткування готівки в касах підприємств, які застосовують реєстратори розрахункових операцій (далі — РРО). Питання порядку, повноти та своєчасності оприбуткування готівки відокремленими підрозділами підприємств не розглядалися.

У той же час особливості оприбуткування готівки в касах відокремлених підрозділів, які здають готівку до каси підприємства — юридичної особи, регулюються вимогами Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637 (із змінами) (далі — Положення).

Так, відповідно до підпункту «б» пункту 5.1 Положення для підприємств (у наведеному випадку для відокремлених підрозділів), у яких час закінчення робочого дня (зміни), що встановлений правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності відповідно до законодавства України, не дає змогу забезпечити здавання готівкової виручки (готівки) в день її надходження, строки здавання готівкової виручки (готівки) встановлюються наступного за днем надходження готівкової виручки (готівки) до каси дня.

При цьому відокремлені підрозділи мають щоденно оприбутковувати готівку в порядку, передбаченому пунктом 2.6 Положення, для тих, хто застосовує РРО.

Разом з тим зауважуємо, що відокремлені підрозділи підприємств, які здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО або розрахункової книжки та веденням книг обліку розрахункових операцій, але не проводять операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами, касової книги не ведуть (абзац 4 пункту 4.2 Положення).

Слід також зазначити, що Положенням передбачена можливість здавання готівкової виручки (готівки) відокремленими підрозділами підприємства — юридичної особи як безпосередньо до каси такої юридичної особи, так і до будь-якого банку для її переказу і зарахування на банківські рахунки юридичної особи (пункт 2.8 Положення).

Отже,

у випадках коли підприємство — юридична особа має відокремлені структурні підрозділи, які застосовують РРО та час роботи яких не співпадає з часом роботи підприємства — юридичної особи, здавання готівкової виручки до каси підприємства наступного дня за днем її надходження до каси відокремленого підрозділу не є порушенням порядку оприбуткування, визначеного вимогами Положення.

Зважаючи на вищевикладене та з метою запобігання неоднозначному тлумаченню вказаного роз’яснення з питань оприбуткування готівки просимо довести цього листа Національного банку підлеглим структурним підрозділам податкової служби для використання в роботі.

<…>

 

Виконавчий директор з питань готівково-грошового
 обігу Національного банку України
 О. Дащенко



коментар редакції

Контролери схаменулися: торговельній точці з РРО запису
 в КОРО достатньо для оприбуткування готівки

Приводом для хвилювань тих, хто торгує за готівку, стали листи НБУ від 16.04.2010 р. № 11-110/2010-6116 та ДПАУ від 05.05.2010 р. № 8795/7/23-7017/538 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 45, с. 16. У цих листах, дійсно, прозвучав тривожний неправильний висновок про те, що торговельна точка, яка приймає готівку через РРО, буде оштрафована за неоприбуткування готівки в разі, якщо

гроші цього ж дня не буде за ПКО внесено до каси підприємства навіть незважаючи на те, що запис у КОРО зроблено своєчасно, тобто в день надходження готівки.

Ми категорично не погоджувалися з таким висновком, тим більше, що аргументів «проти» предостатньо (див. наш коментар у згаданому номері).

Сьогоднішній лист не може не порадувати своїм гуманним, а головне законним ставленням до

відокремлених підрозділів, що приймають готівку через РРО. НБУ однозначно заявив, що для таких підрозділів не вважатиметься порушенням оприбуткування готівки до каси підприємства наступного дня. Або як варіант відокремлений підрозділ може здавати виручку відразу до банку, оминаючи касу підприємства, за умови, що він не здійснює приймання/видачі готівки за іншими операціями (крім пов’язаних з реалізацією товару), що оформляються ПКО/ВКО (пп. 2.8, 4.2 Положення № 637).

Особливо приємно, що з таким висновком згодна і ДПАУ: лист НБУ, що коментується, направлено як керівництво до дії податковим органам на місцях (див. лист ДПАУ від 01.10.2010 р. № 20640/7/23-7017).

Однак тепер залишилося з’ясувати,

що можна вважати відокремленим структурним підрозділом? Адже, як зазначено в сьогоднішньому листі, індульгенція стосується тільки відокремлених структурних підрозділів, час роботи яких не збігається з часом роботи підприємства — юрособи. А от якщо юрособа проводить розрахунки через РРО, то, мовляв, на неї поширюються повною мірою «жахливі» висновки квітнево-травневих листів НБУ та ДПАУ.

Особливо актуальним це питання може стати для підприємства, де і кімната бухгалтера, і торговельна точка знаходяться в одній будівлі, у сусідніх кімнатах або навіть за перегородкою. Причому графік роботи бухгалтера до 18.00, а магазина — до 20.00. Чи вважається в цьому випадку зал магазина з РРО відокремленим підрозділом від кімнати (стола) бухгалтера, тобто такого «відокремленого структурного» підрозділу, як бухгалтерія торговельного підприємства?

Ми переконані, що таке можливо, адже підприємство вправі

самостійно визначати свою організаційну структуру (п. 3 ст. 64 ГКУ), ланкою якої може бути так званий структурний підрозділ у вигляді будь-якої ділянки, відділу (наприклад, торговельного), служби (наприклад, бухгалтерської) тощо (п. 1 ст. 64 ГКУ). До цього дуже важливо додати те, що Положення № 637 (п. 1.2) під відокремленим підрозділом розуміє не тільки власне відокремлені підрозділи в розумінні ЦКУ (такі як філії, представництва, інформацію про які внесено до ЄДР, ст. 95 ЦКУ), а й структурні підрозділи у вигляді торговельного відділу, бухгалтерської служби. Тільки потурбуйтеся, щоб на структурні підрозділи було оформлено організаційні документи: положення, де визначено функції, права та обов’язки структурних підрозділів (п. 1 ст. 64 ГКУ).

 

Наталія Яновська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі