Теми статей
Обрати теми

Щодо фінансових та адміністративних санкцій за подання недостовірних відомостей

Редакція ПБО
Лист від 25.08.2010 р. № 14806/03-20

Щодо фінансових та адміністративних санкцій за подання недостовірних відомостей

Лист Пенсійного фонду України від 25.08.2010 р. № 14806/03-20

 

Пенсійний фонд України розглянув лист щодо застосування фінансових та адміністративних санкцій за подання недостовірних відомостей до органів Пенсійного фонду і повідомляє.

Відносини, що виникають між суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, регулюються Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон).

Відповідно до статті 106 Закону відповідальність за своєчасність, достовірність, повноту нарахування та сплату внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування несе страхувальник-роботодавець.

Згідно з пунктом 5 частини 9 статті 106 Закону за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку та іншої звітності, передбаченої законодавством, до територіальних органів Пенсійного фонду накладається

штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення — у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При цьому

під недостовірними відомостями, що використовуються у системі персоніфікованого обліку, слід розуміти невідповідність даних про розмір заробітної плати, страхових внесків, підстав пільгового обчислення страхового стажу, періодів, за які нараховано внески, вказаних страхувальником в індивідуальних відомостях про застраховану особу, даним, які містяться в документах первинного обліку страхувальника та інших документах, що підтверджують підставу для обліку страхового стажу, невірно зазначені суми лікарняних та суми нарахувань за час відпусток, невідповідність ідентифікаційного номеру в індивідуальній відомості про застраховану особу ідентифікаційному номеру згідно з довідкою Державної податкової адміністрації України тощо.

За донарахування органами Пенсійного фонду або страхувальником сум своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків накладається

штраф у розмірі 5 відсотків зазначених сум за кожний повний або неповний місяць, за який донараховано ці суми (пункт 4 частини 9 статті 106 Закону).

Крім того, частиною 16 статті 106 Закону та статтею 165-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено

адміністративну відповідальність посадових осіб у вигляді штрафу в розмірі від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян у разі неподання, несвоєчасного подання, подання не за встановленою формою звітності щодо страхових внесків, коштів Пенсійного фонду України і Накопичувального фонду або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, та іншої звітності і відомостей, передбачених Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Водночас повідомляємо, що відповідно до пункту 2.15 розділу II Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 05.11.2009 р. № 26-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24.11.2009 р. за № 1136/17152 (далі — Порядок), у разі виявлення помилки у звіті страхувальник має право до кінцевого терміну подання цього звіту повторно сформувати та подати звіт до органу Пенсійного фонду за місцем взяття на облік.

Подання нових звітів в інших випадках Порядком не передбачено.

 

Заступник голови Правління Є. Максимчук



коментар редакції

Що таке «недостовірні відомості» та як покарають
 за їх надання до Пенсійного фонду

У листі, що коментується, Пенсійний фонд роз’яснив, що розуміється під «недостовірними відомостями» в системі персоніфікованого обліку, для цілей накладення штрафу, передбаченого п. 5 ч. 9 ст. 106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі — Закон № 1058).

Сьогодні «звичайні» роботодавці надають відомості, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, у складі звіту за формою додатка 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 05.11.2009 р. № 26-1 (далі — Порядок № 26-1).

Що розуміється під недостовірними відомостями, не зазначено ні в Законі № 1058, ні в Порядку № 26-1. Згідно з роз’ясненнями Пенсійного фонду

під недостовірними відомостями, які використовуються в системі персоніфікованого обліку, розуміються:

— невідповідність даних про розмір заробітної плати, страхових внесків, підстав пільгового обчислення страхового стажу, періодів, за які нараховані внески, зазначених страхувальником в індивідуальних відомостях про застраховану особу, даним, що містяться в документах первинного обліку страхувальника та інших документах, які підтверджують підставу для обліку страхового стажу;

— неправильно зазначені суми лікарняних;

— неправильно зазначені суми відпускних;

— невідповідність ідентифікаційного номера в індивідуальній відомості про застраховану особу ідентифікаційному номеру згідно з довідкою ДПАУ тощо.

З наведеного переліку випливає, що помилки, допущені у прізвищі, імені, по батькові, не вважаються недостовірними відомостями.

Відповідно до п. 5 ч. 9 ст. 106 Закону № 1058 за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або

подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, та іншої звітності до органів Пенсійного фонду на страхувальника накладається штраф у розмірі 10 % суми страхових внесків, які було сплачено або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше 10 нмдг (170 грн.), а в разі повторного порушення протягом року — у розмірі 20 % зазначених сум, але не менше 20 нмдг (340 грн.).

У своєму листі від 25.02.2009 р. № 3165/05-10 (далі — лист № 3165) Пенсійний фонд зазначав, що

при застосуванні штрафу за подання недостовірних відомостей відсутня складова розрахунку «кількість повних (неповних) місяців затримки подання відомостей», тому розмір штрафу становитиме 10 нмдг (170 грн.), а при повторному порушенні протягом року — не менше 20 нмдг (340 грн.).

За надання недостовірних персоніфікованих відомостей ст. 1651 КпАП передбачена й адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 20 до 30 нмдг (від 340 до 510 грн.), при повторному порушенні протягом року — від 30 до 40 нмдг (від 510 до 680 грн.).

Водночас Пенсійний фонд нагадує, що у страхувальника є можливість виправити помилки, у тому числі в персоніфікованих даних, подавши повторно сформований звіт до граничного строку його подання (тобто не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним). У цьому випадку штрафні санкції до страхувальника та його посадових осіб не застосовуватимуться. Однак в інших випадках подання нового звіту не передбачено.

Про те, що при самостійному виявленні та виправленні помилок штрафні санкції не застосовуються, в листі, що коментується, — ані слова.

Нагадаємо, що раніше в листі № 3165 Пенсійний фонд вказував, що при самостійному виправленні недостовірної інформації у відомостях, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, за попередні звітні роки фінансові та адміністративні санкції не застосовуються. Але це стосувалося річної персоніфікації, зараз же форма звітності та порядок її подання змінилися, тому схоже на те, що тепер уникнути штрафних санкцій навіть при самовиправленні не вдасться. Тому при складанні звіту до Пенсійного фонду будьте гранично уважними!

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі