Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Розірвання трудового договору за бажанням працівника… який перебуває на лікарняному

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Розірвання трудового договору за бажанням працівника… який перебуває на лікарняному

 

Підкажіть, будь ласка, як правильно вчинити в такій ситуації. Дирекція підприємства прийняла заяву від працівника про його звільнення із зазначенням у ній бажаної дати розірвання трудового договору. Було складено відповідний наказ, однак напередодні обумовленої дати працівник повідомив дирекцію підприємства про оформлення листка непрацездатності. Чи підлягає працівник звільненню згідно з раніше поданою заявою?

(м. Львів)

 

Описана у запитанні ситуація може вирішуватися двома способами — простим, але дещо ризикованим, та тривалішим, але безризиковим.

Простий варіант

. Спершу слід визначитися, чи поширюється дія п. 3 ст. 40 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) на наш випадок. Згідно з цією нормою працівника в період тимчасової непрацездатності не може бути звільнено за рішенням власника або уповноваженого ним органу. Це обмеження не діє в разі відсутності на роботі більше чотирьох місяців поспіль унаслідок тимчасової непрацездатності. У запитанні, що розглядається, ініціатива виходила з боку працівника, отже, зазначене обмеження в цій ситуації «не працює». Тому відсутні видимі перешкоди для розірвання трудового договору, навіть якщо непрацездатність працівника продовжиться до зазначеної в заяві дати.

Нагадаємо про особливість видачі трудової книжки в разі відсутності працівника в день його звільнення. Згідно з

п.п. 4.2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мінсоцзахисту та Мін’юсту від 29.07.93 р. № 58, якщо працівник у день свого звільнення відсутній на роботі, то цього ж дня необхідно направити йому лист із вказівкою забрати трудову книжку. Якщо цього не зробити, то роботодавець може порушити норму про своєчасність видачі трудової книжки. Тоді днем звільнення вважатиметься день видачі трудової книжки, і за цей період (період вимушеного прогулу) працівнику має бути виплачено заробітну плату. Причому роботодавцю буде необхідно видати новий наказ із зазначенням зміненого терміну звільнення.

Триваліший варіант

. Тут слід пригадати абзац другий ст. 39 КЗпП, в якому зазначається, що працівника не може бути звільнено за поданою раніше заявою, якщо після закінчення вказаного в ній строку працівник не вимагає розірвання трудового договору та не залишив роботу. У такому разі є ризик, що звільнений працівник передумає звільнятися, а нездатність вийти на роботу аргументує тимчасовою непрацездатністю. Тоді посадових осіб підприємства може бути притягнуто до відповідальності відповідно до чинного законодавства (ст. 265 КЗпП), а саме за ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х. У подальшому працівник може вимагати поновити його на роботі та виплатити заробітну плату за період вимушеного прогулу.

Як бачимо, якщо є ймовірність, що працівник передумає звільнятись, то краще дочекатися закінчення строку непрацездатності працівника, отримати його згоду на розірвання трудового договору, і лише після цього закінчити процедуру звільнення з відповідним записом у трудовій книжці.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі