Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ на двох односторонніх аркушах — не порушення

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ на двох односторонніх аркушах — не порушення

 

Підприємство подало уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок до декларації з ПДВ, роздрукований на двох односторонніх аркушах формату А4. Через місяць після подання розрахунку податковий орган не визнав його як податкову декларацію та запропонував подати новий уточнюючий розрахунок, оформлений на одному двосторонньому аркуші. Як у такій ситуації слід діяти підприємству?

(м. Вінниця)

 

У цьому випадку підприємство, подавши уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ на двох односторонніх аркушах, не допустило жодних порушень.

Річ у тім, що в

п. 3.2 Порядку № 166 чітко зазначено, що на двох двосторонніх аркушах формату А4, скріплених між собою, подається податкова декларація з ПДВ.

Щодо додатків до декларації, а також

уточнюючих розрахунків податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок до декларації з ПДВ, то в п. 3.2 Порядку № 166 зазначено лише, що вони подаються на аркушах формату А4. Тобто відносно уточнюючих розрахунків немає вказівок щодо необхідності їх подання виключно на двосторонніх аркушах формату А4.

А отже, підприємство в ситуації, що розглядається, діяло в межах установлених правил та не порушило вимог ані

п. 3.2 Порядку № 166, ані п. 4.4 Методрекомендацій № 171, де зазначено, що документи податкової звітності, які подаються на паперових носіях, має бути подано до ОДПС за формами встановленого зразка, що діють на момент подання документа. Претензії ж представників податкової служби в цьому випадку можна назвати безпідставними.

Тепер щодо строків, протягом яких працівники податкової служби мали повідомити підприємство про так зване невизнання ними отриманого уточнюючого розрахунку. У

п. 4.5 Методрекомендацій № 875 з цього приводу зазначено, що платнику у триденний строк із дня отримання звітності (але не пізніше наступного дня після граничного строку її подання) надсилається повідомлення про невизнання органом державної податкової служби податкової звітності як податкової декларації із зазначенням підстав неприйняття та пропозицією подати нову, оформлену належним чином.

Однак, як би там не було, тобто в який би строк податковий орган не повідомив про невизнання уточнюючого розрахунку, у платника податків за обставин, що склалися, є

два шляхи вирішення питання відповідно до п.п. 4.1.2 Закону № 2181:

— або піти на поступки і все-таки подати новий уточнюючий розрахунок на одному двосторонньому аркуші формату А4 — варіант для тих, хто не має наміру вступати в дебати з податківцями;

— або оскаржити повідомлення податкового органу в порядку апеляційного узгодження — варіант для більш наполегливих платників.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі