Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Відсутність у декларації з ПДВ відміток про подані додатки: чи є привід для її невизнання

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відсутність у декларації з ПДВ відміток про подані додатки: чи є привід для її невизнання

 

Підприємство подало до податкової інспекції декларацію з ПДВ з додатками в електронному вигляді та на паперовому носії. При цьому через неуважність у декларації не було проставлено відмітки про додатки, що подавалися. Чи є відсутність таких відміток приводом для невизнання ПДВ-звітності як податкової декларації?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що чіткий перелік підстав, за якими податкову звітність може бути не визнано як податкову декларацію, наведено в

п.п. 4.1.2 Закону № 2181. Це випадки, коли податкову звітність заповнено всупереч правилам, установленим у затвердженому порядку її заповнення:

— у ній не зазначені обов’язкові реквізити;

— вона не підписана відповідними посадовими особами;

— не скріплена печаткою платника податків.

До

обов’язкових реквізитів ДПАУ в п. 4.4 Методрекомендацій № 827 віднесла, зокрема:

— тип документа (звітний, уточнюючий, звітний новий);

— звітний (податковий) період;

— назву платника податків;

— код платника податків відповідно до ЄДРПОУ або реєстраційний (обліковий) номер з ТРДПАУ;

— місцезнаходження платника податків;

— назва ОДПС, куди подається звітність;

— дату подання звіту (або дату заповнення — залежно від форми);

— підписи посадових осіб, завірені печаткою;

— ініціали, прізвища та ідентифікаційні номери посадових осіб;

— індивідуальний податковий номер та номер Свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість.

При цьому ні

Закон № 2181, ні Методрекомендації № 827 не вказують на необхідність наявності в податковій звітності відміток про подані разом з нею додатки.

Такий висновок випливає з

листа ДПАУ від 25.02.2010 р. № 3844/7/28-8017, в якому зазначено: відсутність відповідної відмітки в електронному полі поданої податкової декларації хоча і є порушенням Порядку № 166, але не тягне за собою невизнання її як такої. На думку ДПАУ, Закон № 2181 та Методрекомендації № 827 містять вичерпний перелік підстав, за наявності яких податкова звітність не визнається органами податкової служби податковою декларацією. Такої підстави, як відсутність відміток про додатки, серед них немає.

Незважаючи на те що роз’яснення, наведені в цьому

листі, стосуються правил заповнення податкової звітності, яка подається до податкових органів засобами телекомунікаційного зв’язку, сподіваємося, що ДПАУ буде послідовною та дозволить користуватися цими роз’ясненнями і платникам, які подають податкову звітність на паперових носіях.

Тим більше, якщо ще недавно в

п.п. 2.1.5 Методрекомендацій № 266 містилася норма про те, що працівники податкового відомства при прийнятті податкової звітності з ПДВ перевіряють повноту її заповнення, а саме: наявність обов’язкових додатків, обов’язкових реквізитів, передбачених формою відміток (у тому числі відміток про подані додатки), то сьогодні слова «у тому числі відмітки про подані додатки» з п.п. 2.1.5 вилучено (див. наказ ДПАУ від 30.12.2009 р. № 742). Цим ДПАУ фактично підтвердила, що відсутність таких відміток у ПДВ-звітності не є підставою для невизнання її як податкової декларації.

Крім того, додамо, що про інформацію, яку несуть у собі відмітки в таблицях «Додатки до рядків цієї декларації (зазначити номери рядків декларації)» та «Додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників поданої раніше декларації, у якій платником самостійно виявлено помилки (зазначити номери рядків декларації)», можна говорити як про

довідкову, тому їх відсутність у декларації з ПДВ не повинна бути підставою для її невизнання.

До речі, у подібній ситуації, коли підприємство в декларації з ПДВ не проставило позначку «Х» у полі «ознака бюджетного відшкодування», а податківці визнали таку декларацію недійсною, суд підтримав підприємство, указавши, що така позначка

не є обов’язковим реквізитом декларації з ПДВ (див. ухвалу ВАСУ від 29.03.2006 р. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 44).

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі