Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Помилилися при зазначенні коду ЄДРПОУ в декларації з ПДВ: чи є це підставою для невизнання декларації

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Помилилися при зазначенні коду ЄДРПОУ в декларації з ПДВ: чи є це підставою для невизнання декларації

 

Підприємство в декларації з ПДВ за січень 2009 року неправильно вказало ідентифікаційний код платника відповідно до ЄДРПОУ. Тоді податковий орган жодних повідомлень про невизнання поданої декларації підприємству не направляв. Чи може ця декларація внаслідок допущеної друкарської помилки бути не визнана зараз?

(м. Дніпропетровськ)

 

Нагадаємо, що серед

обов’язкових реквізитів, які має бути зазначено в податковій звітності при поданні її до податкового органу, п. 4.4 Методрекомендаций № 827 називає, зокрема, код платника податків відповідно до ЄДРПОУ.

Якщо податковий орган виявляє недоліки в оформленні поданої податкової звітності (у тому числі відсутність коду ЄДРПОУ), то така звітність

не визнається як податкова декларація (див. п. 2.2 розділу II Методрекомендацій № 266 та п. 4.5 Методрекомендацій № 827).

До речі, не виключено, що

неправильне зазначення коду ЄДРПОУ у ПДВ-звітності податківці можуть розцінити як помилку в заповненні обов’язкового реквізиту і також не визнати цю звітність як податкову декларацію. У всякому разі такий висновок можна зробити з п. 8 листа ДПАУ від 19.05.2008 р. № 10061/7/16-1417 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 47) та з консультації працівників податкового відомства, опублікованої в журналі «Вісник податкової служби України», 2010, № 34, с. 38.

За таких обставин платнику

у триденний строк із дня отримання звітності (але не пізніше наступного дня після граничного строку її подання) надсилається повідомлення про невизнання її податковим органом як податкової декларації із вказівкою підстав неприйняття та пропозицією подати нову, оформлену належним чином (п. 4.5 Методрекомендацій № 827).

У ситуації, що розглядається, підприємству повідомлення про невизнання ПДВ-звітності за січень 2009 року як податкової декларації направлено

не було, отже, така звітність вважається прийнятою. Наразі причин для занепокоєння з приводу цієї декларації у платника податків немає.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі