Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Чи можуть відносини з контрагентом, який перебуває під особливим податковим контролем, стати підставою для невизнання декларації з ПДВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи можуть відносини з контрагентом, який перебуває під особливим податковим контролем, стати підставою для невизнання декларації з ПДВ

 

Підприємство подало до податкового органу декларацію з ПДВ із заявленим до бюджетного відшкодування ПДВ. Через деякий час від податкового органу було отримано повідомлення про невизнання цієї декларації як податкової. Підстава — розбіжність показників за додатком 5, а також відображення у звітному періоді податкового кредиту за податковими накладними, виданими контрагентом з ознаками «податкових ям». Чи правомірні в цьому випадку дії податкового органу?

(м. Полтава)

 

Ні, неправомірні.

У

п.п. 4.1.2 Закону № 2181 наведений абсолютно чіткий та вичерпний перелік підстав, за якими податкову звітність може бути не визнано як податкову декларацію. Це випадки, коли податкова звітність заповнена всупереч правилам, передбаченим у затвердженому порядку її заповнення, а саме:

— у ній не зазначені обов’язкові реквізити;

— вона не підписана відповідними посадовими особами;

— не скріплена печаткою платника податків.

Щоправда, ДПАУ дещо розширила цей перелік (див.

Методрекомендації № 171 і № 827), включивши до нього додаткові підстави, зокрема:

— відсутність обов’язкових реквізитів, підпису відповідних посадових осіб, відбитку печатки платника податків;

— відсутність ідентифікаційних кодів з ЄДРПОУ;

— неможливість прочитати текст або цифри внаслідок псування (наприклад, документи залиті чорнилом, потерті);

— наявність порваних аркушів, виправлень;

— подання ксерокопії оригіналів звітних документів;

— порушення загальних вимог оформлення документів податкової звітності.

Проте навіть у такому розширеному варіанті переліку

підстав для невизнання податкової звітності як податкової декларації таких підстав, як нестикування показників за додатком 5 та здійснення операцій з контрагентами, які перебувають під особливим податковим контролем, немає.

Інша справа, що наявність розбіжностей у платника податків відповідно до Системи автоматизованого співставлення податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів на рівні ДПАУ (заниження податкового зобов’язання/завищення податкового кредиту), а також наявність інформації про перебування суб’єкта господарювання у взаємовідносинах з суб’єктами, які перебувають під особливим податковим контролем,

можуть бути підставою для включення такого платника податків до плану-графіка податкових перевірок (див. розділ IV Методрекомендаций № 201).

Якщо при проведенні документальної невиїзної перевірки буде встановлено

факт включення платником податків сум ПДВ до податкового кредиту на підставі документів, виписаних контрагентами, не зареєстрованими платниками ПДВ або щодо яких анульоване Свідоцтво про реєстрацію платника ПДВ (у тому числі звільненими від сплати ПДВ за рішенням суду), працівник податкового органу звертається до такого платника податків із запитом у письмовій формі про надання пояснень та їх документальне підтвердження щодо його правовідносин із такими контрагентами.

На підставі отриманих від платника податків пояснень та інформації з реєстру платників ПДВ щодо анулювання Свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ або відсутності реєстрації платника ПДВ та з урахуванням інших результатів камеральної перевірки

складається Акт документальної невиїзної перевірки податкової декларації з ПДВ із вказівкою на порушення пп. 7.2.4 і 7.4.5 Закону про ПДВ та приймається повідомлення-рішення згідно з Порядком № 253 (див. п. 4.4 Методрекомендацій № 266).

Як результат —

зняття податкового кредиту для покупця (див. лист ДПАУ від 02.03.2009 р. № 4164/7/16-1517-03 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 56, с. 8).

Водночас суди в подібних ситуаціях виходять з того, що платник податків не може вважатися несумлінним, якщо на момент укладення правочину запис про його контрагента був у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців і він був зареєстрований як платник ПДВ (див.

постанову ВАСУ від 09.12.2009 р. № К-10075/07, ухвали ВАСУ від 29.05.2008 р. № К-18083/07, від 17.12.2009 р. № К-1035/08, від 13.10.2009 р. № К-22330/07). Нести ж відповідальність за допущені контрагентом порушення вимог податкового законодавства суб’єкт господарювання не повинен (див. ухвалу ВАСУ від 11.02.2010 р. № К-14008/07).

Хоча краще, звісно, підстрахуватися та отримати більше інформації про своїх потенційних контрагентів, зокрема на сайті ДПАУ (www.sta.gov.ua). Докладніше про це у статті «

Якщо контрагент… під особливим податковим контролем» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 53).

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі