Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Декларація з ПДВ без додатків — вважай, не декларація, але декларація без ВМД свого статусу не втрачає

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Декларація з ПДВ без додатків — вважай, не декларація, але декларація без ВМД свого статусу не втрачає

 

При поданні декларації з ПДВ до неї не було додано ВМД та/або додаток № 2. Чи може це бути підставою для невизнання декларації?

(м. Сімферополь)

 

Спершу перелічимо базові підстави для невизнання податкової декларації з ПДВ, що містяться в

п.п. 4.1.2 Закону № 2181 та п. 4.3 Порядку № 166:

— у декларації відсутні обов’язкові реквізити;

— декларація не підписана посадовими особами;

— у декларації відсутня печатка платника податків.

Як бачимо, щодо додатків та ВМД нічого не зазначено.

Почнемо з додатків

. Згідно з п. 1.3 Порядку № 166 обов’язкові додатки до декларації з ПДВ вважаються її складовою частиною. Усі вони разом з декларацією затверджені наказом ДПАУ «Про затвердження форми податкової декларації і Порядку її заповнення та подання» від 30.05.97 р. № 166, мають відповідну назву в шапці (наприклад, «Додаток 1 до податкової декларації з податку на додану вартість»), і більше жодними нормативними документами не встановлюються. Що стосується ВМД, то її форму та відповідні доповнення затверджено Положенням про вантажну митну декларацію, затвердженим постановою КМУ від 09.06.97 р. № 574. До того ж формулювання п. 4.2 Порядку № 166 явно відокремлює додатки та ВМД. І більше того, додатки до декларації заповнюються платником податків (п. 1.3 Порядку № 166), тоді як ВМД заповнюється декларантом, який до такого платника податків може мати вельми опосередковане відношення. Отже, ВМД додатком до декларації вважатися не може .

Далі

в п. 4.2 Порядку № 166 зазначається, що у складі декларації повинні подаватися всі необхідні додатки, передбачені цим Порядком, а за наявності експортних операцій — оригінали п’ятого основного аркуша ВМД.

Якщо разом з декларацією

не буде подано додатки, то податківці матимуть усі підстави, щоб не визнати і саму декларацію (адже додатки є її складовими частинами). Про обов’язковість подання цих документів регулярно нагадує податкове відомство (лист ДПАУ від 06.11.2008 р. № 22825/7/16-1517-01, «Вісник податкової служби України», 2009, № 9, с. 24).

Тепер щодо ВМД

. З одного боку, існує вимога Порядку № 166 подавати її в усіх випадках наявності експортних операцій, а з іншого — у Законі про ПДВ ідеться про її подання лише в разі отримання бюджетного відшкодування (п.п. 7.7.4 Закону про ПДВ). Як бачимо, норми наказу розширюють вимоги закону, що, звісно, є неправомірним. Неможливо заздалегідь передбачити дії податківців при неподанні ВМД, якщо в періоді були експортні операції, але, найімовірніше, вони схилятимуться до норм Порядку № 166. У цьому випадку платнику слід нагадати їм, що ВМД не є обов’язковим додатком до декларації. Якщо ж ці аргументи не подіють, то доведеться перейти до іншої площини та говорити про пріоритетність норм Закону над підзаконним актом. Є висока ймовірність, що робити це доведеться в адміністративному або судовому порядку.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі