Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Чи включається до податкового кредиту від’ємне значення, що утворилося внаслідок повернення товару?

Редакція ПБО
Стаття

Чи включається до податкового кредиту від’ємне значення, що утворилося внаслідок повернення товару?

 

Платник ПДВ у лютому 2010 року продав товар іншому платнику ПДВ і відобразив податкові зобов’язання з ПДВ. У вересні 2010 року покупець з певних причин повернув цей товар, а продавець повернув отримані кошти. Коригування податкових зобов’язань продавця у бік зменшення було відображено у декларації за вересень на підставі п. 4.5 Закону про ПДВ, унаслідок чого величина податку у цій податковій декларації виявилася від’ємною (заповнено ряд. 22.2). У декларації за жовтень 2010 року ця від’ємна величина не перекрилася податковими зобов’язаннями (заповнено ряд. 26). Чи можна у декларації за листопад 2010 року перенести цю суму до ряд. 23.2?

 

Згідно з п. 4.5 ст. 4 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон про ПДВ) якщо після поставки товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за поставкою перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

При цьому якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку — постачальника, то:

а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов’язань за наслідками податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок, та надсилає отримувачу розрахунок відкоригованого значення податку;

б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за наслідками такого податкового періоду у разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв’язку з отриманням таких товарів (послуг).

Підпунктом 7.7.2. п. 7.7 ст. 7 Закону про ПДВ встановлено, що якщо у наступному податковому періоді сума, розрахована згідно з підпунктом 7.7.1 цього пункту, має від’ємне значення, то:

а) бюджетному відшкодуванню підлягає частина такого від’ємного значення, яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів (послуг) у попередніх податкових періодах постачальникам таких товарів (послуг);

б) залишок від’ємного значення після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту кожного наступного податкового періоду

лише в частині суми податку, фактично сплаченої отримувачем постачальникам товарів (послуг) та при імпорті, і включається до розрахунку бюджетного відшкодування наступного звітного періоду;

залишок від’ємного значення, за яким не проведено розрахунків з постачальниками, відображається в податковій декларації з податку на додану вартість окремим рядком для визначення суми податку, яка може підлягати відшкодуванню в частині сплачених сум податку в наступних звітних періодах;

залишок від’ємного значення після бюджетного відшкодування відображається у декларації з податку на додану вартість окремим рядком та включається до складу податкового кредиту починаючи з першого звітного періоду 2011 року.

Оскільки сума від’ємного значення, що була сформована унаслідок повернення товару та відповідного коригування минулих податкових зобов’язань, не може вважатися оплаченою постачальнику товарів (послуг) або в бюджет при імпорті, то така сума не підлягає включенню до податкового кредиту наступного періоду, а має бути відображена у ряд. 26 декларацій з ПДВ за звітні періоди 2010 року. Проте в декларації за січень 2011 року цю суму можна буде включити до податкового кредиту.

 

Юрій ЛАПШИН,
 директор Департаменту адміністрування податку
 на додану вартість ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі