Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Виручка посередника-єдиноподатника при утриманні комісійної винагороди

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Виручка посередника-єдиноподатника при утриманні комісійної винагороди

 

Підприємство, що перебуває на єдиному податку (10 %), є комісіонером у ланцюжку реалізації ювелірних виробів. Комісійна винагорода утворюється в результаті націнки при реалізації та утримується при перерахуванні виручки комітенту. Підкажіть, наскільки правомірними є такі дії та як правильно розрахувати оподатковувану суму виручки — виходячи з усієї одержаної суми чи лише суми винагороди?

(м. Бердянськ)

 

Спершу розберемося з юридичною складовою питання. Договір комісії на продаж передбачає платне виконання відповідних дій комісіонером від свого імені, але за рахунок комітента (

ст. 1011 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV, далі — ЦКУ). Умови та розмір оплати визначаються договором. Причому комісіонер має право відраховувати належні йому за договором кошти з усіх сум, які надходять до нього для перерахування комітенту, — але при цьому мають бути відсутніми кредитори комітента, в яких є переважне право на задоволення вимог із коштів комітента (ст. 1020 ЦКУ). Зауважимо, що така комісійна винагорода має бути визначена в договорі, інакше вона виплачується комісіонеру лише після виконання договору виходячи зі звичайних цін на такі послуги (п. 3 ст. 1013 ЦКУ). Як бачимо, законодавство дозволяє здійснювати розрахунки в описаний у запитанні спосіб — справа за коректним оформленням.

Тепер до питання визначення податкових наслідків. Підприємства-єдиноподатники розраховують суму податку виходячи з розміру виручки. Остання визначається

Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98 (далі — Указ № 727) як кошти, одержані суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або до каси за здійснення операцій з продажу продукції. Повертаємося до сутності договору комісії (ст. 1011 ЦКУ): його предметом є надання посередницької послуги (а не купівля/продаж товару!) і комісіонер на жодній зі стадій виконання зобов’язань не набуває права власності на товар та кошти, що надходять від покупців. Тобто фактично товар продає не комісіонер, а комітент. Звідси випливає, що сума, яка надійшла до посередника, не є виручкою — це транзитні кошти, що є власністю комітента. Для комісіонера оподатковуваною виручкою буде лише його винагорода як посередника (ст. 1013 ЦКУ). Такої ж думки дотримуються і податківці ( лист ДПАУ від 10.04.2006 р. № 4025/6/15-0416, від 19.02.2010 р. № 1653/6/31-4018 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 17, с. 8).

І ще декілька слів щодо самої можливості єдиноподатника утримувати суму винагороди із загальної виручки. Нагадаємо, що

Указ № 727 дозволяє юридичним особам здійснювати розрахунки лише коштами в готівковій та безготівковій формі. У нашій ситуації ця умова повністю дотримується. Почнемо з того, що загальна сума виручки, що надходить на рахунок комісіонера, є власністю комітента. Оплата посередницьких послуг провадиться комітентом із цієї ж суми грошових коштів, коли комісіонер утримує свою винагороду. Тобто оплату посередницьких послуг здійснює комітент зі своїх коштів, хоча вона і надходить безпосередньо від покупця. Отже, такий спосіб розрахунків не порушує норм Указу № 727. Також зауважте, що подібні розрахунки повністю відповідають засадам спрощеної системи оподаткування, оскільки виручка комісіонера утворюється у грошовій формі та включається до об’єкта обкладення єдиним податком.

Наведемо бухгалтерський облік такої операції.

 

Облік операцій з продажу ювелірних виробів комісіонером-єдиноподатником

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума

Виручка єдиноподатника

Дт

Кт

Припустимо, що вартість переданих посереднику ювелірних виробів — 8500 грн. Товар продається кінцевим споживачам, і комісійна винагорода становить 1500 грн.

1

Прийнято ювелірні вироби для реалізації

024

8500

2

Здійснено продаж ювелірних виробів

301

702

10000

1500

3

Списано вартість реалізованого товару

024

8500

4

Відображено заборгованість перед комітентом

704

685

10000

5

Перераховано кошти комітенту за вирахуванням комісійної винагороди

685

311

8500

6

Підписано акт наданих комісійних послуг

361

703

1500

7

Здійснено залік заборгованостей

685

361

1500

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі