Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Структурний підрозділ видав податкову накладну: чи правомірно покупець вимагає документи про його статус?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Структурний підрозділ видав податкову накладну: чи правомірно покупець вимагає документи про його статус?

 

У складі нашого підприємства є декілька структурних підрозділів, яким делеговані права на виписування податкових накладних. Під час реалізації товару в одному з них покупець зажадав письмове підтвердження того, що магазин дійсно є структурним підрозділом. Наскільки правомірними є такі вимоги?

(м. Харків)

 

Зважаючи на особливу прискіпливість податкових органів до податкових накладних такі дії покупців цілком з’ясовні. Розберемося в їх правомірності.

Згідно з

п. 2 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165 (далі — Порядок № 165), головне підприємство може делегувати повноваження з виписування податкових накладних своїм структурним підрозділам. При цьому необхідно врахувати такі особливості:

— головне підприємство повинно присвоїти структурному підрозділу

окремий код та письмово повідомити про це податкову інспекцію за місцем своєї ПДВ-реєстрації;

— згідно з

п. 3 Порядку № 165 порядковий номер податкової накладної проставляється з урахуванням присвоєного коду та відображається числовим значенням через дріб (у чисельнику номер податкової накладної, в знаменнику — код).

Крім того, податківці уточнюють

особливості заповнення деяких реквізитів податкової накладної (лист ДПАУ від 05.06.2009 р. № 6703/5/16-1516 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 20, с. 47):

— у полі «Особа (платник податків) — продавець» разом із назвою головного підприємства слід відобразити назву структурного підрозділу;

— у полі «Місцезнаходження продавця» поряд з адресою головного підприємства можна вказати адресу структурного підрозділу.

Покупцю, який сумнівається в тому, що структурний підрозділ підприємства дійсно є таким (чи з інших причин), можна також показати

копію свідоцтва платника ПДВ (головного підприємства), засвідчену в податковій, — адже такі копії обов’язково мають знаходитися на видних місцях у всіх структурних підрозділах платників ПДВ (п. 9.7 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР).

Інших особливостей та/або вимог при виписуванні податкових накладних структурними підрозділами підприємств законодавство не містить, що, як бачимо, підтверджує і ДПАУ. Тому вимоги покупця не мають під собою законодавчого підґрунтя, а отже, є неправомірними.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі