Теми статей
Обрати теми

Бюджетний облік. Установлення газового опалення в будівлі

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Установлення газового опалення в будівлі

 

У будівлі, що належить нашій установі, встановлено систему газового опалення. Як правильно відобразити таку операцію в бухгалтерському обліку: збільшити вартість будівлі чи облік системи газового опалення слід вести окремо?

(Черкаська обл.)

 

Державне казначейство з цього питання дотримується такого принципу: якщо йдеться про дообладнання, реконструкцію чи модернізацію необоротних активів, то вартість матеріалів та запасних частин, що використовувалися при їх здійсненні,

відноситься на збільшення вартості необоротних активів .

Отже, розберемося, чи можна в цьому випадку розглядати систему газового опалення як окремий об’єкт основних засобів, чи необхідно збільшити вартість будівлі на вартість установленого газового обладнання?

Насамперед зазначимо, що до капітального ремонту таку операцію віднести

не можна, у зв’язку з тим, що відповідно до п. 3 Правил будови і безпечної експлуатації трубопроводів пари та гарячої води, затверджених наказом Комітету по нагляду за охороною праці України від 08.09.98 р. № 177, під ремонтом розуміється відновлення пошкоджених, зношених або таких, що стали непридатними з будь-якої причини, елементів трубопроводу, з доведенням його до працездатного, надійного і безпечного стану. Іншими словами, ремонт — це відновлення встановленої, а не встановлення нової системи.

Крім того, згідно з

п.п. 1.1.12 Переліку № 150, при зазначенні видів ремонтних робіт центрального опалення та вентиляції повна установка нової системи опалення не зазначена.

Ураховуючи вищевикладене та

Інструкцію щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджену наказом Державного казначейства України від 25.11.2008 р. № 495, зазначимо, що здійснення видатків на встановлення системи газового опалення в будівлі сторонньою організацією повинно проводитися за КЕКВ 2143 «Реконструкція інших об’єктів».

У цьому випадку в зв’язку з

дообладнанням будівлі, а не заміною існуючих конструкцій чи їх ремонтом, вартість установленої нової системи газового опалення слід віднести на збільшення вартості будівлі, оскільки вона призвела до додаткового укомплектування та змінила технічні характеристики будівлі. Тим паче, що й Держказначейство України в листі від 06.08.2007 р. № 3.4-08/1827 наголошувало, що інвентарним об’єктом за субрахунком 103 «Будинки та споруди» є кожна окрема будівля, до складу якої входять усі потрібні для експлуатації і розміщення всередині неї комунікації, тобто система опалення приміщення, включаючи котельну установку для опалення (якщо остання знаходиться в самому приміщенні), внутрішня мережа водогазопроводу і каналізації з усіма пристроями, внутрішня мережа силової та освітлювальної електропроводки з усією освітлювальною арматурою, внутрішні телефонні й сигналізаційні мережі та вентиляційні пристрої загальносанітарного значення, підйомники (ліфти).

Держказначейство в

листі від 23.04.2008 р. № 3.4-04/1153-6784 також звертало увагу на таке: якщо підтвердний документ містить вартість модернізації чи дообладнання однією сумою, яка включає вартість придбаного обладнання та вартість виконаних робіт, то первісна вартість необоротного активу збільшується на зазначену суму. У випадку коли установа придбає окремо додаткове укомплектування чи його вартість зазначено окремо у підтвердних документах, то первісна вартість збільшується на вартість додаткового укомплектування необоротних активів (відповідно до підтвердних документів).

Зміна техніко-експлуатаційних (паспортних) характеристик будівлі у зв’язку з установленням системи газового опалення в будівлі повинна підтверджуватися

Актом прийняття-здавання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів типової форми № ОЗ-2 (бюджет), затвердженої спільним наказом Головного управління Держказначейства України та Держкомстату України від 02.12.97 р. № 125/70.

Зміни в характеристиці об’єкта, пов’язані з його ремонтом, реконструкцією, дообладнанням чи модернізацією, вносяться у відповідний розділ цього Акта та у технічний паспорт будівлі.

Крім цього, на підставі цього Акта про роботи, проведені з добудови, дообладнання, реконструкції, модернізації і капітальному ремонту існуючого об’єкта, вносяться записи

в Інвентарну картку обліку основних засобів у бюджетних установах типової форми № ОЗ-6 (бюджет) , заведену на об’єкт обліку — будівлю.

Для відображення операції зі встановлення системи газового опалення в будівлі в бухгалтерському обліку наведемо

приклад.

Організація-підрядник установила газове опалення в будівлі установи. При цьому загальна вартість робіт за актом виконаних робіт склала 145500 грн., у тому числі вартість газового обладнання — 105000 грн., робота з його встановлення і підключення — 40500 грн. У бухгалтерському обліку ці операції відображаються так:

 

№ з/п

Зміст операцій

Кореспонденція субрахунків

Сума (грн.)

дебет

кредит

1

Надійшло фінансування на встановлення газового опалення

321

701 (702)

145500

2

Сплачено підрядній організації за виконані роботи

364*

321

145500

3

Списано на видатки вартість встановленого газового обладнання та робіт зі встановлення та підключення згідно з підтверджуючими документами

801 (802)

364

145500

4

Збільшено вартість будівлі на вартість газового обладнання

103

401

105000

* Відповідно до постанови КМУ «Питання попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» від 09.10.2006 р. № 1404 у договорах про закупівлю товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти замовники можуть передбачати попередню оплату при закупівлі робіт з капітального будівництва, капітального ремонту, реконструкції та реставрації, придбання основних засобів і житла на строк не більше трьох місяців.

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі