Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Як розрахувати суму допомоги по вагітності та пологах для відрядниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років?

Редакція ПБО
Стаття

Як розрахувати суму допомоги по вагітності та пологах для відрядниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років?

Працівниці встановлено відрядну форму оплати праці. У період перебування такої працівниці у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, у неї виникло право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, про що свідчить наданий листок непрацездатності.

Як у такому разі розрахувати допомогу по вагітності та пологах?

Допомога по вагітності та пологах розраховується відповідно до

Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Сума допомоги по вагітності та пологах розраховується шляхом множення середньоденної заробітної плати на кількість календарних днів, що підлягають оплаті.

У цьому випадку працівниця не мала заробітку в розрахунковому періоді (шість місяців, що передують місяцю настання страхового випадку) унаслідок перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Згідно з 

п. 10 Порядку № 1266, якщо в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа не мала заробітку за однією з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком), середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), установленої працівнику на момент настання страхового випадку. Середньоденна заробітна плата за один календарний день визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) або її частини на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Оскільки працівниці встановлено відрядну форму оплати праці, тобто її заробітна плата залежить від виконання норм виробітку та відрядних розцінок, для розрахунку середньої зарплати

необхідно визначити, скільки вона заробила б у місяці настання страхового випадку при виконанні норми виробітку. Як це зробити, розглянемо на конкретному прикладі.

Приклад.

Згідно з листком непрацездатності працівниці має бути надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 25.10.2010 р. по 27.02.2011 р.

До виходу у відпустку для догляду за дитиною до 3 років жінка працювала швачкою. Норма виробітку на годину становить 0,3 од. Відрядна розцінка за 1 од. — 45 грн. Кількість годин у місяці настання страхового випадку (жовтень 2010 року) згідно з нормою робочого часу — 168.

Розрахуємо заробітну плату працівниці в жовтні 2010 року при виконанні місячної норми виробітку: 0,3 х 45 х 168 = 2268 (грн.).

Визначимо середньоденну заробітну плату: 2268 : 30,44 = 74,51 (грн.).

Сума допомоги по вагітності та пологах становитиме: 74,51 х 126 = 9388,26 (грн.).

Наталія ГРИШАГІНА,
головний спеціаліст відділу страхування
у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності Міністерства праці та соціальної політики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі