Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. До уваги працівників та роботодавців: укладено нову Генеральну угоду

Редакція ПБО
Новини

До уваги працівників та роботодавців: укладено нову Генеральну угоду

9 листопада 2010 року

між Кабінетом Міністрів України та Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні, з одного боку, і Спільним представницьким органом всеукраїнських профспілок та профспілкових об’єднань для ведення колективних переговорів та соціального діалогу на національному рівні, з іншого боку, укладено Генеральну угоду про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально­економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010 — 2012 роки (далі — Угода).

Угода

є основою для розроблення та укладення галузевих і регіональних угод, колективних договорів. Детально про роль Генеральної угоди в регулюванні трудових відносин в Україні див. статтю «Що потрібно знати роботодавцю та працівнику про генеральну угоду» («Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 24).

Звертає на себе увагу

п. 2.2 розд. II Угоди, згідно з яким розмір заробітної плати некваліфікованого працівника небюджетної сфери за пов­ністю виконану норму часу в нормальних умовах праці повинен перевищувати фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахований спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі праці та соціальної політики за попередній місяць відповідно до законодавства.

Конкретний розмір мінімальних ставок (окладів) заробітної плати, міжпосадові, міжрозрядні співвідношення встановлюються в галузевих угодах і колективних договорах.

У попередній

Генеральній угоді між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців і підприємців та все­українськими профспілками і профоб’єднаннями на 2008 — 2009 роки від 15.04.2008 р. діяла дещо інша норма, а саме передбачалося на період до запровадження розміру мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму для працездатної особи установити до 1 січня 2009 року мінімальну тарифну ставку робітника I розряду у виробничій сфері (за винятком бюджетних установ) у розмірі 120 відсотків мінімальної заробітної плати. Також передбачалося встановлення розміру мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму для працездатної особи з 1 січня 2009 року (зазначимо, що фактично це було досягнуто з 1 січня 2010 року).

Угода

набирає чинності з дня підписання і діє до укладання нової або перегляду цієї Угоди.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі