Теми статей
Обрати теми

Інвентаризуємо розрахунки з дебіторами та кредиторами

Редакція ПБО
Стаття

Інвентаризуємо розрахунки з дебіторами та кредиторами

 

У цій статті розглянемо порядок проведення інвентаризації розрахунків з дебіторами та кредиторами.

Наталя БІЛОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Порядок проведення інвентаризації розрахунків з дебіторами та кредиторами

Під час проведення інвентаризації розрахунків комісія встановлює наявність у підприємства

дебіторської та кредиторської заборгованості , її реальну величину, вживає заходів для усунення розбіжностей за виявленими сумами.

При цьому слід керуватися

п.п. 11.11 Інструкції № 69, нормами П(С)БО 10 та П(С)БО 11 , що встановлюють правила визнання і оцінки дебіторської та кредиторської заборгованості, а також листом Мінфіну від 18.09.2007 р. № 31-34000-10-10/18896.

Інвентаризація

дебіторської заборгованості починається з того, що підприємство-кредитор направляє дебіторам скріплені підписом та печаткою виписки (акти звірки розрахунків), в яких зазначаються номер договору, дата та сума перерахування коштів або дата та сума відвантаження товарів (робіт, послуг). Акт звірки складається в довільній формі із зазначенням усіх реквізитів, властивих первинному документу згідно з п. 2.4 Положення № 88.

Дебітор повинен

протягом 10 днів із дня отримання акта звірки повернути його підписаним з підтвердженням заборгованості або з обґрунтованими запереченнями.

В аналогічному порядку підтверджуються і

суми кредиторської заборгованості.

На суми заборгованості постачальників за невідфактурованими поставками (коли відсутні розрахункові документи на відвантажені матеріальні цінності) після їх перевірки бухгалтерія має вимагати від постачальників

розрахунково-платіжні документи. Постачальники зобов’язані надати покупцям такі документи або повідомити про причини їх ненадання або про відсутність такої заборгованості.

При інвентаризації

на рахунках обліку розрахунків з покупцями та замовниками, постачальниками та підрядниками, іншими дебіторами та кредиторами повинні залишатися виключно узгоджені суми. Хоча в окремих випадках, коли до кінця звітного періоду розбіжності не усунено або залишилися нез’ясованими, розрахунки з дебіторами та кредиторами відображаються кожною стороною у своєму балансі в сумах виходячи із записів у бухгалтерському обліку та визнаються ними правильними. Зацікавлена сторона зобов’язана передати матеріали про розбіжності для прийняття рішення до господарського суду.

Узгодженню підлягають і

розрахунки з установами банків, фінансовими та податковими органами. Відображення в обліку неврегульованих з цими органами сум не допускається.

У разі виявлення дебіторської заборгованості, за якою

закінчився строк позовної давності (у загальному випадку він становить 3 роки), вона підлягає списанню за рішенням керівника на витрати підприємства або за рахунок резерву сумнівних боргів. Безнадійна кредиторська заборгованість відображається у складі інших доходів від операційної діяльності.

Для оформлення результатів інвентаризації розрахунків із покупцями, постачальниками та іншими дебіторами і кредиторами застосовується

Акт інвентаризації розрахунків з покупцями, постачальниками та іншими дебіторами і кредиторами (форма № інв-17). Підставою для складання цього акта є довідка (додаток до форми № інв-17) , яка складається в розрізі синтетичних рахунків бухгалтерського обліку.

При автоматизованому веденні бухгалтерського обліку довідку до форми № інв-17 можуть замінити оборотно-сальдові відомості за рахунками розрахунків з дебіторами та кредиторами, роздруковані з комп’ютерної програми. Однак це стосується тільки поточної заборгованості підприємств. За заборгованістю

зі строком позовної давності, що минув, слід усе ж скласти довідку за формою додатка до форми № інв-17 із зазначенням осіб, винних у пропуску строку позовної давності за дебіторською заборгованістю, назв і адрес дебіторів або кредиторів, сум, причин, дат та підстав виникнення заборгованості.

Наведемо зразок заповнення форми № інв-17 та довідки до неї.

 

img 1
img 2

img 3

 

img 4

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі