Теми статей
Обрати теми

Аванси потрібно проводити через РРО

Редакція ПБО
Лист від 05.10.2010 р. № 20886/7/10-2017

Узагальнена інформація щодо рішень судів касаційної інстанції, прийнятих на користь органів ДПС, пов’язаних із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій

 

1. Щодо проведення через реєстратор розрахункових операцій коштів, які були отримані як аванс за надання послуги

Верховний Суд України (постанови від 01.04.2009 р. у справі № 921-307во09, від 16.06.2009 р. у справі № 21-683во08) зазначив наступне.

Відповідно до абзацу 4 статті 2 Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон № 265/95-ВР) можливість повернення грошових коштів у разі відмови покупця від товару чи послуги означає, що здійснення розрахункової операції при реалізації товарів (послуг) не вимагає збігу в часі цієї операції, зокрема з фактичним наданням послуг. Необхідною умовою здійснення такої операції є реалізації товарів (робіт, послуг), тобто їх продаж у результаті вчиненого продавцем та покупцем правочину. Із прийняття працівником позивача авансу (передоплати) за організацію та обслуговування банкету між підприємством та замовником фактично було укладено угоду щодо надання послуги та проведено її реалізацію (продаж), тому

незалежно від того, чи надано реалізовану послугу фактично, отримані кошти мали бути проведені через реєстратор розрахункових операцій з роздрукуванням фіскального фінансового чека на цю суму і з видачею його замовнику.



коментар редакції

Аванси потрібно проводити через РРО

Відповідно до ст. 2 Закону про РРО під

розрахунковою операцією розуміють, зокрема, приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), а також видачу готівкових коштів за повернений покупцем товар (ненадану послугу). Операції з отримання суб’єктом господарювання авансу в готівковій формі за товари (послуги), які через певний час після внесення такого авансу буде продано (надано) споживачу, відповідають визначенню розрахункової операції, отже, застосування РРО в цьому випадку є обов’язковим.

Водночас будь-яких офіційних роз’яснень

щодо порядку програмування РРО та оформлення реквізитів фіскального касового чека, що підтверджує подібну розрахункову операцію, наразі немає. У зв’язку з цим при програмуванні реєстраторів розрахункових операцій слід дотримуватися загальної норми п. 11 ст. 3 Закону про РРО, згідно з якою розрахункові операції проводяться через РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.

Про те, як запрограмувати авансову оплату, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 97, с. 13.

 

Наталія Яновська

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі