Теми статей
Обрати теми

Відсутність електроенергії потрібно довести

Редакція ПБО
Лист від 05.10.2010 р. № 20886/7/10-2017

Початок

Попередній фрагмент

3. Щодо застосування реєстратора розрахункових операцій при відключенні електроенергії

Вищий адміністративний суд України (постанова від 17 листопада 2009 року № К-15397/08), відмовляючи в задоволенні касаційної скарги ТОВ <…> у справі за позовом до ДПІ <…>, зокрема, зазначив наступне.

Приписами статті 5 Закону № 265/95-ВР передбачено, що на період виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, але не більше 72 годин (7 робочих днів) відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного реєстратора розрахункових операцій.

Відповідно до пункту 4.9 розділу 4 Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 р. № 614 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.02.2001 р. за № 107/5298 (далі — Порядок № 614), якщо на період виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій або в разі відключення електроенергії розрахункові операції проводяться з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки, то після встановлення відремонтованого (резервного) реєстратора розрахункових операцій або відновлення постачання електроенергії

необхідно провести через реєстратор розрахункових операцій суми розрахунків за час роботи з використанням розрахункової книжки, а також у відповідності до контрольної стрічки (у випадку обнулення оперативної пам’яті) — за час роботи, що передував виходу реєстратора розрахункових операцій з ладу або відключенню електроенергії, окремо за кожною ставкою ПДВ, після чого слід виконати Z-звіт. При потребі виконується операція «службове внесення» на суму готівки, що зберігається на місці проведення розрахунків. ТОВ <…> не доведено, що була відсутня електроенергія, в результаті чого не було застосовано реєстратор розрахункових операцій та не надано довідки про здійснення профілактики комп’ютерного устаткування на підприємстві.



коментар редакції

Відсутність електроенергії потрібно довести

Порядок дій касира у випадку відключення електроенергії досить докладно описаний у законодавстві про РРО. Ми також детально описували покроково дії касира: від заповнення РК до проведення виручки через РРО після включення електрики, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 33, с. 37. Там же була озвучена і проблема розрахунку 72 годин.

У цьому рішенні суду слід виділити важливий момент: підприємству необхідно потурбуватися

про доказ відключення електроенергії (наприклад, отримати довідку від відповідних служб), інакше це може призвести до незаконності використання розрахункових квитанцій.

 

Наталія Яновська

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі