Теми статей
Обрати теми

Перереєстрація — обов’язкова умова для перенесення РРО

Редакція ПБО
Лист від 05.10.2010 р. № 20886/7/10-2017

Початок

Попередній фрагмент

4. Щодо здійснення перереєстрації реєстратора розрахункових операцій у випадку зміни адреси використання

Вищий адміністративний суд України (постанова від 17 червня 2010 року № К-22677/07), задовольняючи касаційну скаргу ДПІ <…>, зокрема, зазначив наступне.

При перевірці суб’єкта господарювання виявлено використання реєстратора розрахункових операцій, який зареєстрований не за адресою господарської одиниці, яку перевіряли.

Причиною виникнення спору із справи стало питання щодо наявності у суб’єкта господарювання обов’язку здійснювати перереєстрацію реєстратора розрахункових операцій у випадку зміни адреси використання такого реєстратора розрахункових операцій в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці.

За змістом абзацу першого пункту 2.2 Порядку № 614 реєстрація реєстратора розрахункових операцій здійснюється в органі ДПС за місцезнаходженням (місцем проживання) СПД, а якщо СПД обслуговується в інспекції по роботі з великими платниками податків, — то за місцем податкового обліку. У разі використання реєстратора розрахункових операцій на території іншої адміністративно-територіальної одиниці його необхідно до початку використання взяти на облік в органі ДПС за місцем використання, крім реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються на об’єктах виїзної торгівлі (надання послуг), та резервних реєстраторів розрахункових операцій. Реєстрація та взяття на облік здійснюються безоплатно, реєстрація — не пізніше двох робочих днів з моменту подання, а взяття на облік — у день подання СПД усіх необхідних документів.

Згідно з пунктом 2.9 Порядку № 614 для перереєстрації реєстратора розрахункових операцій з метою використання його в іншій господарській одиниці СПД подає до органу ДПС за місцем реєстрації реєстратора розрахункових операцій заяву довільної форми, у якій зазначена сфера застосування реєстратора розрахункових операцій, реєстраційне посвідчення з відміткою, при потребі, про зняття реєстратора розрахункових операцій з обліку, а також визначені пунктом 2.3 документи на господарську одиницю. Посадова особа органу ДПС вносить зміни до відповідного запису в Книзі реєстраторів розрахункових операцій та до реєстраційного посвідчення. У разі використання реєстратора розрахункових операцій на території іншої адміністративно-територіальної одиниці його необхідно до початку використання взяти на облік в органі ДПС за місцем провадження господарської діяльності.

Отже, у разі використання реєстратора розрахункових операцій в іншій господарській одиниці суб’єкт господарювання

повинен здійснити перереєстрацію реєстратора розрахункових операцій.



коментар редакції

Перереєстрація — обов’язкова умова для перенесення РРО

Дійсно, законодавство про РРО (посилання на норми наведено в листі)

вимагає перереєстрації РРО в разі його перебазування на торговельну точку за іншою адресою, навіть якщо ця точка знаходиться в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці. Виняток становлять резервний РРО та РРО на виїзну торгівлю.

Тому суд визнав правомірним застосування до підприємства санкції за п. 2 ст. 17 Закону про РРО

в розмірі 340 грн. Тут із судом не поспориш, адже в п. 2.10 Порядку реєстрації РРО № 614 чітко зазначено, що в разі невиконання процедури перереєстрації РРО вважатиметься незареєстрованим, а отже, загрожує покарання за п. 2 ст. 17 Закону про РРО.

Слід зауважити, що підприємству з цим штрафом ще пощастило. Адже часто податківці викручують з подібних порушень набагато значніші штрафи — за п. 1 ст. 17 Закону про РРО — у п’ятикратному розмірі від вартості проданих товарів. Пояснюють вони це так: у реквізитах чека вказана стара адреса, а це спричинює втрату таким касовим чеком статусу розрахункового документа (п. 2.1 Положення про форму та зміст розрахункового документа № 614), отже, є факт невидачі касового чека, див. наприклад, листи ДПАУ від 12.02.2010 р. № 2833/7/23-7017/157, від 09.12.2008 р. № 12115/6/23-7019. З таким подвійним штрафообкладенням потрібно спорити, і, на щастя, за такими спорами є позитивні судові рішення, докладніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 61, с. 11.

 

Наталія Яновська

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі