Теми статей
Обрати теми

РРО на АЗС

Редакція ПБО
Лист від 05.10.2010 р. № 20886/7/10-2017

Початок

Попередній фрагмент

5. Щодо забезпечення застосування реєстраторів розрахункових операцій при купівлі пального по картках та талонах

Вищий адміністративний суд України (постанова від 17 січня 2008 року № К-7844/06), задовольняючи касаційну скаргу ДПІ <…>, зокрема, зазначив наступне.

Продажем товару є не тільки сплата покупцем певної суми коштів, а й приймання-передача товару від продавця у власність покупця (фактичне набуття права власності на товар).

У зв’язку з цим картки багаторазового використання при здійсненні операцій не можуть використовуватися лише як довіреність (акт приймання-передачі), оскільки право власності на товар (газ, нафтопродукти) переходить лише при передачі пального. Факт переходу права власності від суб’єкта господарювання — продавця до покупців підтверджується поверненням талона (картки) продавцю.

Згідно з нормами Закону № 265/95-ВР касовий чек є розрахунковим документом, що підтверджує факт продажу товару, та у відповідності до статті 1 цього Закону роздруковується через зареєстрований згідно з вимогами чинного законодавства України реєстратор розрахункових операцій.

Таким чином, операції по відпуску пального на автозаправних станціях, у тому числі попередньо оплаченого,

повинні проводитися через реєстратор розрахункових операцій, а недотримання вказаних вимог є підставою для застосування органом ДПС встановлених частиною 1 статті 17 Закону № 265/95-ВР штрафних санкцій.



коментар редакції

РРО на АЗС

Історія спору щодо обов’язкового застосування РРО на АЗС у разі відпуску ПММ за талонами досить давня, і ми неодноразово про неї писали.

З одного боку

, паливо, що відпускається за талонами, оплачується за безготівковим розрахунком, а отже, хотілося б скористатися нормою, що звільняє від РРО, — п. 12 ст. 9 Закону про РРО. З іншого боку, саме до АЗС законодавством установлено особливі технічні вимоги: реалізація палива через АЗС повинна здійснюватися із застосуванням спеціалізованих комп’ютерно-касових систем, уключених до Держреєстру РРО (ст. 12, 13 Закону про РРО), що відповідають Технічним вимогам до спеціалізованих контрольно-касових апаратів для автозаправних станцій, затвердженим протокольним рішенням Державної комісії з питань впровадження електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом від 27.06.2002 р. № 13, та забезпечують відпуск палива в єдиному циклі з друкуванням фіскального касового чека (див. також п.п. 2.2.1 листа № 14083). Пунктом 15 цих Технічних вимог установлено, що в режимі реєстрації відпуску палива ЕККА повинен забезпечувати , зокрема, управління відпуском палива. Інакше кажучи, тільки через касовий апарат можна дати команду паливороздавальній колонці відпустити ПММ, набравши на його клавіатурі відповідну кількість палива.

Таким чином, АЗС випадають із когорти звільненців, які, приймаючи гроші за безготівковим розрахунком, не застосовують РРО. АЗС вимушені його застосовувати навіть у цьому випадку зважаючи на інші норми Закону про РРО, про які ми вже згадували. Однак, що засмучує в постанові суду, на яку посилається ДПАУ в цьому питанні, так це саме обґрунтування, згідно з яким АЗС повинно застосовувати РРО: суд вважає, що відвантаження товару без надходження готівки має проводитися через РРО, мовляв, оплата за безготівковим розрахунком також є розрахунковою операцією. Суду вторить і ДПАУ: продажем товару є не лише сплата покупцем певної суми, а й передача товару від продавця до покупця, а факт продажу товару має підтверджуватися розрахунковим чеком.

Звісно, ми з таким обґрунтуванням не згодні (аргументи див. у коментарі до п. 2 листа): АЗС повинні застосовувати РРО, але за іншими підставами. Докладніше про це та про те, як правильно вибити чек, відпускаючи ПММ за талонами, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 97, с. 33.

 

Наталія Яновська

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі