Теми статей
Обрати теми

Не зберігайте гроші в холодильнику: його можуть прирівняти до місця розрахунків

Редакція ПБО
Лист від 05.10.2010 р. № 20886/7/10-2017

Початок

Попередній фрагмент

7. Щодо місця проведення розрахунків

Вищий адміністративний суд України (постанови від 20 січня 2009 року № К-6165/07 та від 7 квітня 2009 року № К-11912/07) зазначає наступне.

Статтею 2 Закону № 265/95-ВР місце проведення розрахунків визначено як місце, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.

Відповідно до частини 4 пункту 23 Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 833 від 15.06.2006 р., забороняється зберігання на місці проведення розрахунку (в касі, грошовому ящику, сейфі тощо) готівки, що не належить суб’єкту господарювання, а також особистих речей касира чи інших працівників.

Згідно з пунктом 4.5 Порядку № 614 унесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватись через реєстратор розрахункових операцій з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо таке внесення чи видача не пов’язані з проведенням розрахункових операцій. Крім того, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту.

Суд касаційної інстанції зазначає, що у спірному випадку є торговий зал магазину позивача, у якому знаходиться прилавок та холодильник, адже Закон № 265/95-ВР не обмежує поняття місця проведення розрахунків яким-небудь предметом, а встановлює певні ознаки такого місця проведення розрахунків, а саме, що це

місце, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари та зберігаються отримані за реалізовані товари готівкові кошти. Саме в торговому залі позивача здійснювались розрахунки і зберігались грошові кошти.



коментар редакції

Не зберігайте гроші в холодильнику:
його можуть прирівняти до місця розрахунків

Дійсно, Законом про РРО передбачено покарання за невідповідність грошових коштів в місці проведення розрахунків тій сумі, що проведена через РРО. І тут виникає запитання, що

вважати місцем проведення розрахунків: скриньку РРО, робоче місце касира, його кишені, сумку чи все приміщення торговельної точки?

Слід зауважити, що

законодавство такі межі не встановлює . Тому при перевірці, виявивши в межах торговельної точки «зайві» гроші, податківці фіксують це порушення з накладенням штрафу в п’ятикратному розмірі від виявленої невідповідності.

У цьому випадку гроші знаходилися в холодильнику. Звісно, логіка підказує, що це місце не може бути пов’язане з місцем розрахунку. Однак саме в цій конкретній судовій справі був не правий продавець: він скористався цими грошима для видачі здачі при контрольній купівлі. І це дозволило податківцям вважати місцем розрахунку всю торговельну точку з усіма полицями, шафами, холодильниками. Суди підтримали цю позицію. І посилання постраждалого СПД на те, що це були гроші іншого торговця, не подіяли. Адже згідно з ч. 4 п. 23 Порядку ведення торговельної діяльності № 883 у місці проведення розрахунків забороняється зберігати готівку, що не належить суб’єкту господарювання, а, як не крути, у цій ситуації продавець здійснив розрахунок з холодильника.

Водночас було б несправедливо абсолютно в усіх випадках усі полиці, шухляди (крім скриньки РРО, звісно), сейфи, особисті речі, що знаходяться в межах торговельного залу, вважати місцем проведення розрахунку. Для цього

суб’єкт господарювання у своїх внутрішніх документах (наприклад, у наказі) повинен визначити (описати) межі місця розрахунків. Сподіваємося, що такий захід дозволить схилити суд на бік СПД, якщо спір з перевіряючими виникне. Докладніше про цю проблему читайте у статті «Особисті гроші працівника поряд з касою: чим це може загрожувати підприємству?»// «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 29, с. 37.

 

Наталія Яновська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі