Теми статей
Обрати теми

Продукція, отримана в результаті переробки сільгоспсировини на давальницьких умовах, є сільгосппродукцією сільгосппідприємства

Редакція ПБО
Лист від 26.08.2010 р. № 3.7-14-4-15/14210

Продукція, отримана в результаті переробки сільгоспсировини на давальницьких умовах, є сільгосппродукцією сільгосппідприємства

Лист Міністерства аграрної політики України від 26.08.2010 р. № 3.7-14-4-15/14210

 

Законом України «Про державну підтримку сільського господарства України» визначено, що сільськогосподарська продукція (сільськогосподарські товари) — це товари, зазначені у групах 1 — 24 УКТ ЗЕД згідно із Законом України «Про Митний тариф України», якщо при цьому такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції), а також

продукти обробки та переробки цих товарів (продукції, якщо вони були придбані або вироблені на власних або орендованих потужностях (площах)).

До сільськогосподарської продукції (товарів) також належать відходи, отримані при виробництві сільськогосподарської продукції (товарів), визначених у групах 1 — 24 УКТ ЗЕД згідно із Законом України «Про Митний тариф України», а саме: органічні добрива (гній, перегній, пташиний послід, а також полова, бадилля тощо), суміші органічних та мінеральних добрив, у яких частка органічних добрив становить більше 50 відсотків від загальної ваги таких сумішей, а також усе біологічне паливо та енергія, отримані при переробці та утилізації сільськогосподарської продукції (товарів) та їх відходів (біогаз, біодизель, етанол, тверде біопаливо, у виробництві якого була використана сільськогосподарська продукція (її відходи) в розмірі більше 50 відсотків від усієї використаної продукції, електрична енергія, пар, гаряча вода тощо).

Окрім того, зазначеним вище Законом передбачено (стаття 2), що названа вище сільськогосподарська продукція (товари) обкладаються податком на додану вартість згідно зі статтею 81 Закону України «Про податок на додану вартість» та фіксованим податком відповідно до Закону України «Про фіксований сільськогосподарський податок».

Сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є поставка вироблених (наданих) ним

сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг) становить не менше 75 відсотків вартості всіх товарів (послуг), поставлених протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів сукупно (пункт 81.6 статті 81 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон)).

У свою чергу, підпунктом 81.15.5 статті 81 Закону визначено: виробництво продукції на давальницьких умовах із сировини, яка вирощується, відгодовується, виловлюється або збирається (заготовлюється) безпосередньо платником податку, — це операція з поставки сільськогосподарської сировини

замовником (власником) — суб’єктом спецрежиму виробникові (переробникові) та прийнята останнім для переробки (обробки, збагачення чи використання) на готову продукцію на виробничих потужностях такого виробника (переробника) за відповідну плату без отримання права власності на таку продукцію.

А в підпункті 81.15.6 Закону зазначено, що обробка чи переробка продукції, одержаної в результаті діяльності платника податку у сфері сільського та лісового господарства і рибальства, вважається діяльністю у сфері сільського та лісового господарства і рибальства за умови, якщо така продукція вирощується, відгодовується, виловлюється або збирається (заготовлюється) безпосередньо платником податку (крім їх придбання в інших осіб).

Окрім того, відносини між сільгосптоваровиробниками та переробними підприємствами здійснюються на договірній основі та взаємовигідних умовах, як це передбачено статтею 67 Господарського кодексу України.

Цією ж статтею також обумовлено, що підприємства вільні у виборі предмета договору, визначенні зобов’язань, інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать законодавству України.

Таким чином,

здійснення переробним підприємством переробки сільськогосподарської сировини на давальницьких умовах для сільгоспвиробника можливе лише за умови складання відповідного договору, в якому обумовлено якість продукції, ціна за здійснену роботу (переробку), терміни проведення розрахунків, зобов’язання та інші умови, які цікавлять партнерів.

Беручи до уваги викладене, Мінагрополітики вважає:

готова продукція (наприклад — сметана), отримана сільськогосподарським підприємством в результаті переробки сільськогосподарської сировини (молока) від переробного підприємства на давальницьких умовах, є сільськогосподарською продукцією для сільгосппідприємства.

 

Заступник міністра С. Биков



коментар редакції

Мінагрополітики вважає: «давальницька»
сільгосппродукція — продукція сільгосппідприємства

Лист, що коментується, заслуговує на увагу в першу чергу тим, що в ньому висвітлена позиція Мінагрополітики щодо статусу готової продукції, отриманої сільгосппідприємством у результаті переробки власної сільгоспсировини від переробного підприємства на давальницьких умовах, та визначення, кого вважати виробником такої готової продукціїї. На думку Мінагрополітики, така продукція є сільськогосподарською продукцією

для сільгосппідприємства. Інакше кажучи, виробником її вважається сільгосппідприємство. Ми розділяємо таку думку, мотивуючи її, крім того, і другими законодавчими актами.

Наведена в листі аргументація Мінагрополітики, у тому числі й нормами ст. 81 Закону про ПДВ, дає підстави гадати, що поява листа пов’язана, скоріше за все, з питаннями застосування сільгосппідприємствами спецрежимного порядку обкладення сільгосп-ПДВ при здійсненні давальницьких операцій.

У цьому зв’язку доречно згадати лист ДПАУ від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 21, с. 7). На запитання під номером 6 «У якій декларації суб’єкт спеціального режиму оподаткування повинен відображати операції з поставки сільськогосподарських товарів, виготовлених на давальницьких умовах?», ДПАУ, відзначивши факт доповнення Законом України від 21.05.2009 р. № 1403-VI абзацу першого п. 81.6 Закону про ПДВ словами «а також на давальницьких умовах», робить, зокрема, такий висновок: «Починаючи

з 18 червня 2009 року операції з поставки сільськогосподарських товарів, виготовлених на давальницьких умовах сільгосппідприємством — суб’єктом спецрежиму оподаткування, відображаються у податковій декларації з ПДВ (скороченій)».

Отже, ДПАУ з «давальницьким» питанням визначилась і тепер його аналогічним чином роз’яснює Мінагрополітики. Причиною тому, вірогідно, є наявність у ст. 81 Закону про ПДВ слів «

безпосередньо виробником», «безпосередньо платником».

Таке положення спонукає нас привести додаткові аргументи у підтримку позиції, викладеної у листі, що коментується.

Так,

виробництво (виготовлення), за визначенням цього терміну ст. 1 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III (далі — Закон № 1775), — це діяльність, пов’язана з випуском продукції, яка включає всі стадії технологічного процесу, а також реалізацію продукції власного виробництва.

Отже,

застосування давальницької схеми виробництва продукції із сировини, яка вирощується, відгодовується, виловлюється або збирається (заготовлюється) безпосередньо сільгосппідприємством, у світлі вищенаведеної норми Закону № 1775 є діяльністю, пов’язаною з випуском продукції, тобто є однією із стадій технологічного процесу виробництва, який для сільгосппідприємства фактично розпочинається з вирощування сировини.

До того ж за давальницьких умов для переробника об’єктом реалізації є послуги, а не продукція в матеріалізованому вигляді. Статтею 837 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV встановлено, зокрема, що за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик

виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

Тобто висновок один: готова продукція, виготовлена в результаті переробки власної сільгоспсировини, визнається сільгосппродукцією для сільгосппідприємства та

враховується при визначенні 75-відсоткового критерію «сільськогосподарності» при застосуванні оподаткування за фіксованим сільськогосподарським податком та спеціального режиму обкладення сільгосп-ПДВ.

 

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі