Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Який порядок проведення повернення товарів через РРО

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Який порядок проведення повернення товарів через РРО

 

Підприємство здійснює продаж непродовольчих товарів із застосуванням РРО. Трапляється, що покупці відмовляються від раніше придбаного товару та просять повернути їм гроші. В якому порядку такі операції проводяться через РРО та записуються до книги обліку розрахункових операцій?

(м. Львів)

 

Почнемо з

документального оформлення повернення товару та видачі грошових коштів.

Згідно зі

ст. 2 Закону про РРО видача готівкових коштів за повернений покупцем товар або оформлення при цьому розрахункових документів щодо перерахування коштів до банку покупця вважається розрахунковою операцією. Тому особи, які здійснюють відповідні розрахункові операції (зокрема, видачу готівкових коштів за повернений товар), повинні відповідно до ст. 3 Закону про РРО проводити такі операції через РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, які підтверджують виконання розрахункових операцій (або з використанням розрахункових книжок у випадках, передбачених цим Законом). Підтвердження тому знаходимо в п.п. 2.2.55 листа ДПАУ від 06.07.2009 р. № 14083/7/23-7017/572*.

* Щодо повернення передоплати за непоставлений товар, то застосовувати РРО в такому разі, на нашу думку, не потрібно (див. статтю «Питання готівкового обігу: роз’яснення та коментарі» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 66). Хоча у ДПАУ з цього приводу інша думка (див. пп. 2.2.45 і 2.2.55 листа від 06.07.2009 р. № 14083/7/23-7017/572).

Майте на увазі: використовувати РРО слід і в разі, якщо продавець повертає покупцю готівку за повернений ним товар, розрахунок за який здійснювався в безготівковій формі або за допомогою банківської платіжної картки (БПК). До речі, без застосування РРО не обійтися й у ситуації, коли покупцю, який розплатився БПК, при поверненні товару повертають гроші на картку.

Реєстрація видачі коштів у разі повернення товару здійснюється у видатковому чеку, надрукованому РРО, що забезпечує

окреме накопичення у фіскальній пам’яті додатних та від’ємних сум, шляхом відображення перед сумою виданих коштів знаку «-» (мінус). Якщо ж РРО не забезпечує окремого накопичення у фіскальній пам’яті від’ємних сум розрахунків, замість реєстрації від’ємної суми допускається реєстрація видачі коштів за допомогою операції «службова видача». Майте на увазі, що застосування операції «сторно» не допускається. На це вказує п. 4.7 Порядку застосування РРО.

Невиконання підприємством зазначеної вимоги може призвести до накладення штрафу в 5-кратному розмірі суми операції (див.

п. 1 ст. 17 Закону про РРО).

При

поверненні коштів покупцю слід ураховувати важливий момент, обумовлений у п. 4.8 Порядку застосування РРО.

Так, якщо сума коштів, виданих при поверненні товару, перевищує

100 грн., матеріально відповідальна особа підприємства або особа, яка безпосередньо здійснює розрахунки (як правило, це продавець-касир), обов’язково має скласти акт про видачу коштів. У ньому необхідно зазначити:

— дані документа, що посвідчує особу покупця, який повертає товар;

— відомості про товар;

— суму виданих коштів;

— номер, дату і час видачі розрахункового документа, що підтверджує придбання товару.

Акт про видачу коштів може бути складено за таким зразком (див. с. 45).

 

img 1

 

Такий акт передається до бухгалтерії підприємства та зберігається

протягом 3 років. За відсутності бухгалтерії акт підклеюється на останній сторінці КОРО.

Декілька слів про

документи , які має пред’явити покупець при поверненні товару.

На жаль,

Закон про РРО і Порядок застосування РРО не містять будь-якої конкретної інформації з цього приводу. Однак, звернувшись до п. 30 Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, затверджених наказом Мінекономіки від 19.04.2007 р. № 104, можна зробити висновок, що при поверненні неякісного товару покупець повинен пред’явити продавцю письмову заяву про задоволення своїх вимог. А в п. 37 цих Правил йдеться також про необхідність пред’явлення розрахункового документа. Якщо ж повертаються товари, на які встановлено гарантійні строки, потрібно пред’явити технічний паспорт чи інший документ, що його замінює.

Тепер перейдемо до

відображення повернення готівки в КОРО.

У кінці робочого дня касир складає денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам’яті та занесенням її до фіскальної пам’яті РРО (Z-звіт), в якому має бути відображено інформацію про операцію «службове внесення» або «службова видача».

На підставі даних фіскального звітного чеку (Z-звіту) касир у кінці робочого дня заповнює розділ 2 книги обліку розрахункових операцій (КОРО). Зупинимося докладніше на порядку заповнення його граф 5 — 8.

Нагадаємо, що відповідно до

п. 7.7 Порядку ведення КОРО, якщо фіскальний звітний чек містить дані про операції «службове внесення» та «службова видача», то графи 3 і 4 розділу 2 КОРО можуть не заповнюватися. Однак на практиці на багатьох підприємствах усе-таки заповнюють графи 3 і 4 незалежно від того, містить фіскальний звітний чек інформацію про такі операції чи ні. У такому разі у графі 4 «службова видача» відображаються суми, які проведені через РРО за допомогою операції «службова видача». Тобто в цій графі показується сума виручки, вилучена зі скриньки РРО в кінці робочого дня.

Зверніть увагу: до графи 5 потрапляє

вся сума виручки за день, а не сума, яка фактично знаходиться у скриньці РРО на кінець дня. Причому сума коштів, отриманих за день, не повинна зменшуватися на суму коштів, виданих покупцям за повернений товар.

У графі 6 указується сума операцій, що обкладаються ПДВ за повною ставкою (20 %). Отже, різниця між сумами у графах 5 і 6 складе обсяг поставки товарів (послуг), звільнених від оподаткування, що не є об’єктом оподаткування та оподатковуваних за нульовою ставкою. Якщо здійснювалися тільки операції з продажу товарів (робіт, послуг), оподатковуваних за ставкою 20 %, то суми у графах 5 і 6 збігатимуться.

У графі 7 відображаються суми ПДВ (1/6 суми, зазначеної у графі 6).

У графі 8 указуються суми, видані покупцю при поверненні товару.

Приклад.

На початок робочого дня розмінна монета в сумі 150 грн. внесена до РРО шляхом проведення операції «службове внесення». Загальна сума виручки, отримана за день, склала 7200 грн. Протягом дня покупцю були видані грошові кошти за повернений товар в сумі 474 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 79 грн.) шляхом проведення операції «службова видача». У кінці робочого дня всю наявну виручку, за винятком розмінної монети (150 грн.), було вилучено зі скриньки РРО та здано до каси підприємства.

Наведемо зразок заповнення КОРО (фрагмент).

 

Розділ 2. Облік руху готівки та сум розрахунків

Дата

Номер Z-звіту (номер розрахункової книжки)

Сума готівки

Сума розрахунків

Сума ПДВ

Видано при поверненні товару

службове внесення

службова видача

загальна

за ставкою ПДВ 20 %

1

2

3

4

5

6

7

8

04.10.2010 р.

3485

150

7200

7200

7200

1200

474

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі