Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. ППЄП і торгівля ювелірними виробами — перевірка на сумісність

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ППЄП і торгівля ювелірними виробами — перевірка на сумісність

 

Чи дозволяє спрощена система оподаткування підприємцю торгувати ювелірними виробами?

(м. Полтава)

 

Аналіз основних нормативно-правових актів у сфері спрощеної системи оподаткування дає підстави припустити, що підприємець, який перебуває на спрощеній системі оподаткування, може із спокійним сумлінням торгувати ювелірними виробами. Деякі обмеження встановлює хіба що

Закон № 2505, який виводить зі сфери спрощеної системи оподаткування торгівлю промисловими виробами з дорогоцінних металів, що підлягає ліцензуванню відповідно до Закону про ліцензування. З метою правильного розуміння наступних висновків, зауважимо: промисловими виробами з дорогоцінних металів визнаються дріт, пластини, фільєри та інші подібні вироби (наказ Держкомпідприємництва і Мінфіну від 26.12.2000 р. № 82/350). Як бачимо, обмеження, запроваджені Законом № 2505 охоплюють лише торгівлю специфічним колом ювелірних виробів, що мають промисловий характер. Якщо підприємець торгує подібними виробами, то на нього поширюється обмеження, установлене Законом № 2505.

У всіх інших випадках торгівля ювелірними виробами не заважатиме перебуванню підприємця на спрощеній системі оподаткування.

Підсумовуючи, зазначимо, що податкове відомство не забуває про спрощену тематику і зрідка «підкидає» свіжі роз’яснення. Одним із таких роз’яснень є

лист ДПАУ від 02.08.2010 р. № 15444/7/15-0117 (с. 46). У ньому податківці хоча і робили висновок щодо виробництва ювелірних виробів, але все-таки непрямо згадали про наявність обмежень лише при торгівлі промисловими виробами із дорогоцінного каміння. Попередні роз’яснення податківців щодо цього питання містили такі самі висновки (телеграма ДПАУ від 18.07.2005 р. № 14106/7/31-0017 // «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 94, с. 39).

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі