Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Автомат із продажу кави: дозволи та облік

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Автомат із продажу кави: дозволи та облік

 

Підприємство вирішило розширити бізнес та встановити торговельні автомати з продажу кави. Які дозвільні документи нам слід отримати? Чи необхідний торговий патент? Як правильно відобразити придбання торговельного автомата?

(м. Одеса)

 

Почнемо відповідь із визначення подібного устаткування в чинному законодавстві. З точки зору

Закону про РРО автомат з продажу кави належить до реєстраторів розрахункових операцій, який здійснює видачу за кошти, платіжні картки або жетони товарів, а також, що важливо, провадить облік їх кількості та вартості (ст. 2 Закону про РРО). Крім того, іншими нормативно-правовими актами торговельні автомати віднесено до малих архітектурних форм та торговельних точок. Загалом, установлення торговельного автомата складається з таких процедур:

— отримання прав на земельну ділянку;

— отримання дозволу на встановлення малої архітектурної форми;

— отримання дозволу органів державного пожежного нагляду;

— отримання дозволу на розміщення об’єкта торгівлі;

— отримання дозволу органів СЕС;

— придбання торгового патенту.

Зупинимося докладніше на найбільш важливих із них.

Після вибору бажаного торговельного автомата слід упевнитися, що його включено до

Реєстру № 618, адже Закон про РРО зобов’язує використовувати лише зареєстровані, опломбовані у відповідному порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО (п. 1 ст. 3 Закону про РРО). Останнє речення дозволяє зробити висновок, що, придбаваючи торговельний автомат, також необхідно дотримуватись загальних вимог щодо встановлення та приведення РРО в робочий стан.

Ми вже згадували, що торговельні автомати належать до малих архітектурних форм, а отже, слід дотримуватись установленого порядку їх розміщення, адже самовільне розміщення подібних об’єктів заборонено. Згідно з

п. 3 Порядку № 982 установлення малої архітектурної форми здійснюється на підставі рішення сільської, селищної або міської ради, а для власників земельних ділянок — на підставі рішення виконавчого комітету відповідної місцевої ради. Для отримання такого рішення слід подати до відповідної ради заяву (за формою додатка 1 до Порядку № 982) з пакетом документів, конкретний перелік яких установлено п. 5 Порядку № 982*. Рішення приймається протягом одного місяця з дня подання заяви, в іншому разі діє принцип «мовчазної згоди» (п. 10 Порядку № 982).

* Сам документ затверджується місцевими органами влади, але Порядок № 982 є для них свого роду орієнтиром.

Тепер декілька слів про патенти. Річ у тім, що реалізація товарів через торговельні автомати підпадає під торговельну діяльність, що підлягає патентуванню згідно з

п. 1 ст. 3 Закону про патентування. Сам торговельний автомат відповідно до п. 3 зазначеного Закону є торговельною точкою. Отже, без патенту не обійтися. Згідно з п. 3 Правил № 369 торговельні автомати віднесено не до засобів пересувної торгівлі, а до пунктів некапітальної забудови. Останнє свідчить про те, що торговий патент слід придбавати в податковій інспекції за місцем знаходження торговельного автомата (п. 3 ст. 2 Закону про патентування). Якщо планується придбання декількох торговельних автоматів, то згідно з п. 3 ст. 3 Закону про патентування необхідно обзавестися патентами на кожний із них (лист ДПАУ від 17.02.2005 р. № 1403/6/15-1216). Також не забуваємо, що патент має розміщуватися на фронтальній вітрині торговельного автомата (п. 1 ст. 7 Закону про патентування).

Водночас, якщо підприємство перебуває на єдиному податку, то у придбанні патенту немає необхідності (

п. 6 Указу № 727).

Податковий облік

. З податкової точки зору торговельний автомат — це РРО, а отже, його може бути віднесено до групи 4 основних фондів. При цьому торговельні автомати повинні задовольняти умовам для віднесення їх до основних фондів — передбачати використання понад рік та коштувати понад 1000 грн. (вочевидь, що ці умови тут дотримуються).

Витрати на сировину, яка використовується для приготування кави, необхідно враховувати в загальних валових витратах та перераховувати за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток. Цей висновок випливає з того, що діяльність з продажу кави хоча і не є основною, але все-таки належить до господарської згідно з п. 1.32 Закону про податок на прибуток.

Валові доходи при такій торгівлі виникатимуть відповідно до

п.п. 11.3.2 Закону про податок на прибуток, де прямо зазначено, що у випадку з торговельними автоматами валові доходи збільшуються за датою вилучення з них грошової виручки.

Слід зауважити: якщо підприємство є платником єдиного податку, то виручку доведеться збільшувати за такими самими правилами (за датою вилучення з торговельного автомата).

Щодо обліку ПДВ, то тут діють загальні правила. Усе залежить від того, чи зареєстроване підприємство як платник ПДВ:

— якщо так, то сума ПДВ, що включена до вартості торговельного автомата, потрапляє до податкового кредиту, подальший продаж кави обкладається ПДВ на загальних підставах, дата збільшення податкових зобов’язань відповідає даті вилучення з торговельного автомата грошової виручки (

п.п. 7.3.2 Закону про ПДВ);

— якщо ні — право на податковий кредит не виникає (ця сума повністю включається до валових витрат) і продаж кави ПДВ не обкладатиметься.

Тепер відобразимо придбання торговельного автомата

в бухгалтерському обліку:

 

№ з/п

Господарська операція

Сума,грн.

Бухгалтерський облік

Дт

Кт

1

Проведено передоплату постачальнику за торговельний автомат

30000

371

311

2

Відображено податковий кредит

5000

641

644

3

Отримано торговельний автомат

25000

152

631

4

Списано податковий кредит

5000

644

631

5

Здійснено залік заборгованостей

30000

631

371

6

Уведено торговельний автомат в експлуатацію

25000

104

152

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі