Теми статей
Обрати теми

Щодо видачі листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами жінці, яка належить до IV категорії постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС

Редакція ПБО
Лист від 20.07.2010 р. № 04-06/

Щодо видачі листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами жінці, яка належить до IV категорії постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС

Лист Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 20.07.2010 р. № 04-06/О-294з-372

 

Відповідно до пункту 6.1 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455), листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видається за місцем спостереження за вагітною.

У пункті 6.3 Інструкції № 455 визначено, що жінкам, які належать до IV категорії постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, видається листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю і пологами з 27 тижнів вагітності тривалістю 180 календарних днів (90 днів на період допологової відпустки і 90 — на період післяпологової відпустки).

Додатково повідомляємо, що компенсації та пільги особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, визначено Законом України від 28.02.91 р. № 796-XII «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон № 796), та надаються відповідно до встановлених категорій.

Як зазначено у статті 14 Закону № 796, до четвертої категорії належать особи, які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися в цій зоні не менше чотирьох років.

Враховуючи зазначене,

право на отримання листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами з 27 тижнів вагітності тривалістю 180 календарних днів мають жінки, які належать до IV категорії постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, у разі якщо вони постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю.

 

Заступник директора Т. Антоненко



коментар редакції

Умови надання «пільгового» декретного
листка непрацездатності жінкам, які належать
до 4 категорії постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) роз’яснив умови надання однієї з пільг, передбачених для жінок, віднесених до осіб, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи.

Відповідно до абзацу другого ч. 1 ст. 38 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) жінкам, віднесеним до 1 — 4 категорій осіб, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів відпустки (90 — до пологів і 90 — після пологів).

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є листок непрацездатності (абзац перший ч. 1 ст. 51 Закону № 2240). Згідно з п. 6.3 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої Міністерством охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455, жінкам, які належать до 1 — 4 категорій постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС, листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видається з 27 тижня вагітності тривалістю 180 календарних днів.

За роз’ясненнями Фонду жінки, які належать до 4 категорії постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС, зможуть отримати листок непрацездатності тривалістю 180 календарних днів тільки в разі, якщо є докази того, що вони постійно проживають або постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю.

Таким чином,

для отримання «пільгового» декретного листка непрацездатності вагітна жінка повинна, по-перше, мати посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, 4 категорії, по-друге, постійно перебувати в зоні посиленого радіоекологічного контролю та мати докази цього факту.

У разі невиконання

зазначених умов листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами буде видано вагітній жінці в загальному порядку: з 30 тижня вагітності тривалістю 126 календарних днів (70 календарних днів до дня пологів і 56 — після). Відповідно, допомогу по вагітності та пологах у такому разі буде виплачено за 126 календарних днів.

Нагадаємо: для набуття права на допомогу по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 % середньої заробітної плати застрахованим особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та віднесені до 4 категорії, також необхідно мати відповідне посвідчення та докази постійного перебування в зоні посиленого радіоекологічного контролю. На це звертав увагу Фонд у листі від 19.03.2010 р. № 04-06/С-107з-211 («Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 35).

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі