Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Податкова накладна з податковим кредитом, що розподіляється за п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ: як відобразити в Реєстрі?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податкова накладна з податковим кредитом, що розподіляється за п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ: як відобразити в Реєстрі?

 

Підприємство здійснює оподатковувані та пільгові (звільнені від обкладення ПДВ) операції. Як у Реєстрі відобразити отриману податкову накладну з податковим кредитом, що розподіляється за п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ?

(м. Донецьк)

 

Нагадаємо: необхідність у розподілі вхідного ПДВ згідно з

п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ виникає в разі, коли ті самі товари (роботи, послуги) одночасно використовуються частково в оподатковуваних, а частково в неоподатковуваних операціях. У цьому разі до складу податкового кредиту платник податків має право віднести лише частину вхідного ПДВ, що відповідає частці використання таких товарів (робіт, послуг) в оподатковуваних операціях звітного періоду (п. 3 листа ДПАУ від 07.11.2007 р. № 22703/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 15, с. 8).

Однак провести такий розподіл та визначити суму ПДВ, що включається до податкового кредиту, як відомо, стає можливим лише

наприкінці звітного періоду (коли стає відомим обсяг операцій, у тому числі оподатковуваних). Разом із тим відобразити податкову накладну в Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних слід уже в момент її отримання (п. 9.2 Порядку ведення реєстру отриманих та виданих податкових накладних, затвердженого наказом ДПАУ від 30.06.2005 р. № 244). У зв’язку з цим податкову накладну з ПК, що розподіляється, радимо відобразити в розділі I Реєстру так:

— внести отриману податкову накладну до Реєстру, заповнивши

спочатку щодо неї тільки графи 1 — 8 Реєстру;

згодом, здійснивши за результатами звітного періоду розподіл «вхідного» ПДВ (та визначивши відповідно частину, що включається до податкового кредиту, та ту, що до нього не включається), заповнити в рядку за такою податковою накладною графи 9 — 12 Реєстру, що залишилися.

Ураховуючи, що зважаючи на розподіл, який проводиться в такий спосіб, у декларації з ПДВ, у свою чергу, така податкова накладна «розподілятиметься» між рядками 10.1 і 10.2 декларації, свої особливості в цьому випадку з’являться і при заповненні

додатка 5 до декларації з ПДВ. Так, у розділі II додатка 5 за такою податковою накладною один контрагент (постачальник) буде відображений двічі:

— один раз у підрозділі «Операції з придбання з ПДВ, які надають право формування податкового кредиту» до рядка 10.1 декларації (у частині ПДВ, що включається до податкового кредиту);

— удруге в підрозділі «Операції з придбання з ПДВ, які не надають права формування податкового кредиту» до рядка 10.2 декларації (у частині ПДВ, що не включається до податкового кредиту).

На це зверталася увага і в

п. 11 листа ДПАУ від 18.04.2008 р. № 8109/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 34.

Водночас варто зауважити, що на практиці платники податків

за узгодженням зі своїми податковими органами часом використовують й інший підхід до заповнення Реєстру та додатка 5 у цьому випадку, за якого:

— податкова накладна, що надійшла,

спершу вноситься до Реєстру як звичайна податкова накладна (з уключенням до податкового кредиту всієї суми вхідного ПДВ, тобто за такою податковою накладною у звичайному порядку заповнюються графи 1 — 10 Реєстру);

— а

потім, розподіливши за підсумками періоду вхідний ПДВ та визначивши його частину, що не підлягає включенню до складу податкового кредиту, у Реєстрі така сума із податкового кредиту сторнується. Для цього в кінці періоду на підставі бухгалтерської довідки в Реєстрі роблять окремий запис, згідно з яким відповідна сума виключається з податкового кредиту (при цьому зі знаком «-» заповнюються графи 9 і 10 Реєстру з одночасним перенесенням сум із цих граф, але вже зі знаком «+» до граф 11 і 12 Реєстру).

У

додатку 5 у цьому випадку (що може здатися менш зручним) спершу така податкова накладна у звичайному порядку включається до його розділу II як «Операції з придбання з ПДВ, які надають право формування податкового кредиту». А визначена за результатами розподілу частина ПДВ, що не підлягає включенню до складу податкового кредиту, відображається в розділі II додатка 5 так:

— зі знаком «-» у підрозділі «Операції з придбання з ПДВ, які надають право формування податкового кредиту» (рядок 10.1 декларації) із зазначенням при цьому у графі 2 цього розділу (увага!)

власного індивідуального податкового номера (ІПН підприємства-покупця);

— і одночасно на цю саму суму здійснюється запис у розділі «Операції з придбання з ПДВ, які не надають права формування податкового кредиту» (рядок 10.2 декларації) також із зазначенням при цьому

власного ІПН підприємства.

Погодивши обраний варіант заповнення зі своїми контролюючими органами, платник податків може зупинитися на найбільш прийнятному для нього порядку відображення таких операцій в облікових регістрах.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі