Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань подання звітності до Фонду безробіття

Редакція ПБО
Лист від 19.07.2010 р. №

Щодо окремих питань подання звітності до Фонду безробіття*

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 19.07.2010 р. № ДЦ-03-4746/0/6-10

(витяг)

* Коментар див. на с. 17. —

Прим. ред.

 

<…>

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» платниками страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття є роботодавці (юридичні особи, фізичні особи — підприємці, що використовують найману працю, та фізичні особи, які не мають статусу підприємців і використовують найману працю) та застраховані особи (наймані працівники — фізичні особи, які працюють за трудовим договором (контрактом) на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи).

Оскільки юридичні особи є роботодавцями, то

звіти до Фонду необхідно подавати обов’язково у строки, передбачені п. 6.7 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Заповнювати рядки звітності необхідно залежно від результатів діяльності підприємства.

Об’єднання громадян, благодійні, профспілкові та релігійні організації, політичні партії, які протягом звітного року не використовували найману працю, подають до центру зайнятості, в якому вони перебувають на обліку, розрахункову відомість про нарахування та перерахування страхових внесків до Фонду один раз на рік до 25 січня наступного за звітним року.

Чинним законодавством

не передбачено фінансову та адміністративну відповідальність за неподання звітності з питань нарахування і сплати страхових внесків на випадок безробіття.

Разом із тим

відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15.04.2009 р. № 345 «Про затвердження критерію, за яким оцінюється ступінь ризику від здійснення господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів, пов’язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов’язкового державного страхування на випадок безробіття» юридичні особи, які не надають робочим органам Виконавчої дирекції Фонду відомості про сплату страхових внесків, належать до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику і підлягають перевірці не частіше одного разу на рік, тоді як з незначним ступенем ризику — одного разу на 5 років.

У своєму листі Ви правильно зауважили, що фізична особа — підприємець несе особисту відповідальність за достовірність відомостей, зазначених у звітності, яка подається до центру зайнятості. Тому розрахункову відомість підписує фізична особа — підприємець.

Щодо складання звітності та подання її до центру зайнятості, то нормативними документами

не передбачено, що це повинна здійснювати особисто фізична особа — підприємець. Для подання звітності третьою особою оформлення нотаріальної довіреності не обов’язкове.

<…>

 

Директор Державного центру зайнятості
 — керівник Виконавчої дирекції Фонду
 загальнообов’язкового державного соціального
 страхування України на випадок безробіття
 В. Галицький

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі