Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Додаток 2 — як «розшифровка» рядка 23.2

Редакція ПБО
Стаття

Додаток 2 — як «розшифровка» рядка 23.2*

 

У декларації з ПДВ за серпень 2010 року заповнено рядок 26 (від’ємне значення, сформоване в січні 2010 року) на суму 1000 грн., і в серпні цю суму було повністю оплачено постачальникам. За підсумками вересня у підприємства виникло додатне значення різниці між сумою податкового зобов’язання та податкового кредиту поточного періоду (рядок 20 декларації за вересень) у розмірі 3000 грн., що повністю перекриває від’ємне значення рядка 23 цієї декларації, до якого було перенесено зазначений показник рядка 26 декларації за серпень.

Чи обов’язково підприємству подавати разом з декларацією з ПДВ за вересень Довідку про залишок від’ємного значення (Додаток 2), адже ні рядок 24, ні рядок 26 у такій декларації (за вересень) не заповнено?

 

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 20.05.2010 р. № 2275-VI (далі — Закон № 2275) було внесено зміни до Закону України «Про податок на додану вартість», згідно з якими відповідно до п.п. «б» п.п. 7.7.2 Закону про ПДВ залишок від’ємного значення після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту кожного наступного податкового періоду лише в частині суми податку, фактично сплаченої отримувачем постачальникам товарів (послуг) та при імпорті, і включається до розрахунку бюджетного відшкодування наступного звітного періоду; залишок від’ємного значення, за яким не проведено розрахунків з постачальниками, відображається в податковій декларації з податку на додану вартість окремим рядком для визначення суми податку, яка може підлягати відшкодуванню в частині сплачених сум податку в наступних звітних періодах; залишок від’ємного значення після бюджетного відшкодування відображається у декларації з податку на додану вартість окремим рядком та включається до складу податкового кредиту починаючи з першого звітного періоду 2011 року.

Як зазначено в листі ДПАУ від 18.06.2010 р. № 12096/7/16-1117, таким рядком є рядок 26, показник якого може бути перенесено до рядка 23.2 наступного після періоду оплати звітного періоду, і лише в частині, сплаченій постачальникам.

Оплачене в серпні від’ємне значення (1000 грн.) слід перенести до ряд. 23.2 декларації за вересень. Інформація про таку оплату відображається в гр. 4 Довідки (Додаток 2), яка подається разом з декларацією за вересень. Саме такий алгоритм заповнення Довідки передбачено в листі ДПАУ від 15.07.2010 № 14134/7/16-1117.

Таким чином, графи Довідки (Додаток 2) за вересень буде заповнено так:

— у гр. 2 вказується період виникнення від’ємного значення — «січень 2010 р.»;

— у гр. 3 ставиться прокреслення;

— у гр. 4 відображається сума оплаченого в попередньому періоді (серпень) від’ємного значення попереднього періоду — 1000 грн.;

— у гр. 5 ставиться прокреслення.

Додаток 3 в цьому випадку не подається.

 

Юрій ЛАПШИН, директор Департаменту адміністрування податку на додану вартість ДПА України

 

* Див. також матеріал на с. 20. —

Прим. ред.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі