Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Як організувати проведення медоглядів?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Як організувати проведення медоглядів?

 

Чи може підприємство-автоперевізник укласти цивільно-правовий договір з особою, яка має Свідоцтво про право на проведення передрейсових (післярейсових) медичних оглядів водіїв транспортних засобів? Якщо підприємство укладе трудовий договір з медсестрою, яка здійснюватиме перед- та післярейсові огляди, чи зможе таке підприємство надавати послуги з проведення аналогічних оглядів стороннім організаціям?

(м. Дніпропетровськ)

 

Затверджені

наказом Мінтрансу від 02.07.2010 р. № 427 Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт», передбачають обов’язок ліцензіатів, які надають послуги внутрішніх та міжнародних перевезень пасажирів, допускати до перевезень водіїв автотранспортних засобів, щодо яких є документальне підтвердження проходження ними щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів, а саме відмітки медичного працівника в журналі щозмінного передрейсового і післярейсового медичних оглядів водіїв та в дорожньому листі (п.п. 2.5.3). за порушення цієї вимоги до автоперевізника буде застосовано штраф розміром 1700 грн. або навіть може бути анульовано ліцензію.

У свою чергу, відсутність договору на забезпечення проведення щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів водіїв або незабезпечення ліцензіатом отримання цих послуг відповідно до укладених договорів (для автомобільних перевізників, в яких немає відповідних фахівців у штаті) вважається невиконанням ліцензійних умов (

п.п. 7.7.3 Порядку контролю за дотриманням Ліцензійних умов, затвердженого наказом Мінтрансу від 02.07.2010 р. № 429).

Слід зазначити, що вимогу про необхідність проходження перед- та післярейсових медоглядів установлено не тільки щодо водіїв автоперевізників, а й щодо водіїв будь-якого підприємства (

ст. 45 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XII). За випуск транспортних засобів без відміток в дорожньому листі про проходження щозмінного медогляду на посадових осіб підприємства може бути накладено штраф від 40 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 680 до 850 грн., а при повторному протягом року порушенні — від 50 до 80 нмдг, тобто від 850 до 1360 грн. (ст. 128 Кодексу про адміністративні правопорушення).

Необхідно зауважити: спеціальні вимоги щодо проведення передрейсових та післярейсових медоглядів установлено

Положенням про медичний огляд кандидатів у водії і водіїв транспортних засобів. Вони, зокрема, передбачають, що щозмінний передрейсовий та післярейсовий медичні огляди водіїв транспортних засобів проводяться лікарями або середніми медичними працівниками, які здійснюють медичний контроль обслуговування водіїв підприємств, установ, організацій (п. 1.9). Медичні працівники мають право проводити зазначені медичні огляди після періодичного (1 раз на три роки) навчання методам їх проведення в Українському медичному центрі безпеки дорожнього руху та його філіях. За результатами проходження такого навчання видається Свідоцтво про право на проведення передрейсових (післярейсових) медичних оглядів водіїв транспортних засобів.

Отже, щоб виконати вимогу про проходження щозмінних медоглядів, підприємство, у тому числі автоперевізник, може

або включити до свого штату особу, в якої є Свідоцтво про право проведення передрейсових (післярейсових) медоглядів, або укласти договір про надання послуг з проведення перед- та післярейсових медоглядів з медустановою або суб’єктом господарювання, який має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики. Підприємства, які включають до штату такого працівника, можуть ознайомитися з відповідною посадовою інструкцією на сайті Українського медичного центру дорожнього руху, що діє при МОЗ України (http://medbdr.org).

У свою чергу, щоб надавати послуги із забезпечення проведення щозмінних перед- та післярейсових медоглядів, тільки укладення трудового договору з медсестрою буде недостатньо: для їх надання необхідно мати ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі