Теми статей
Обрати теми

Щодо здійснення державного архітектурно-будівельного контролю

Редакція ПБО
Лист від 26.08.2010 р. № 26-17-5041

Щодо здійснення державного архітектурно-будівельного контролю

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 26.08.2010 р. № 26-17-5041

 

У зв’язку з прийняттям 29.06.2010 Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері будівництва житла» Державна архітектурно-будівельна інспекція повідомляє.

Пунктом 19 зазначеного Закону внесені зміни до частини другої статті 2 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» в частині непоширення дії цього Закону на відносини, що виникають під час здійснення державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Враховуючи зазначене, згода центрального органу виконавчої влади на проведення позапланового заходу зі здійснення державного нагляду (контролю) за зверненням фізичних та юридичних осіб про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства

не є обов’язковою.

Наразі основними нормативно-правовими актами, що регулюють питання здійснення державного архітектурно-будівельного контролю інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю в АР Крим, областях, мм. Києві та Севастополі (далі — інспекції державного архітектурно-будівельного контролю), є Кодекс України про адміністративні правопорушення, закони України «Про планування і забудову територій», «Про основи містобудування», «Про архітектурну діяльність», «Про відповідальність підприємств, їх об’єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування», постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.93 № 225 «Про затвердження Положення про державний архітектурно-будівельний контроль», від 06.04.95 № 244 «Про затвердження Положення про порядок накладення штрафів за правопорушення у сфері містобудування», наказ Мінрегіонбуду від 19.11.2007 № 317, зареєстрований в Мін’юсті 10.12.2007 за № 1361/14628, «Про затвердження Положення про інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві і Севастополі».

Слід зазначити, що відповідно до чинного законодавства

інспекції державного архітектурно-будівельного контролю перевіряють не господарську діяльність суб’єктів господарювання, а об’єкти будівництва на предмет відповідності їх затвердженим проектним рішенням, будівельним нормам і правилам з метою забезпечення стійкості, надійності та готовності об’єкта до експлуатації.

Так, згідно зі статтею 10 Закону України «Про архітектурну діяльність» державний архітектурно-будівельний контроль здійснюється для забезпечення під час забудови територій, розміщення і будівництва об’єктів архітектури, дотримання суб’єктами архітектурної діяльності затвердженої містобудівної та проектної документації. Відповідно до ст. 301 Закону України «Про планування і забудову територій» на інспекції державного архітектурно-будівельного контролю покладено функції з прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів шляхом видачі сертифіката відповідності — документа, що засвідчує відповідність закінченого будівництвом об’єкта проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам.

Згідно з підпунктами 1, 5, 12, 13 пункту 5 Положення про інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві і Севастополі, затвердженого наказом Мінрегіонбуду від 19.11.2007 № 317, зареєстрованим в Мін’юсті 10.12.2007 за № 1361/14628 (далі — Положення),

інспекції державного архітектурно-будівельного контролю мають право:

— в установлених законодавством випадках проводити перевірку об’єктів будівництва і підприємств, що виготовляють будівельні матеріали, вироби і конструкції, незалежно від форм власності щодо дотримання вимог законодавства з питань, що належать до їх компетенції (далі — перевірки).

Відповідно до пункту 7 Положення інспекції державного архітектурно-будівельного контролю видають у межах своїх повноважень накази організаційно-розпорядчого характеру з питань, що належать до їх компетенції, та контролюють їх виконання. Враховуючи зазначене, розпорядчим документом для здійснення перевірки є наказ інспекції державного архітектурно-будівельного контролю;

— надавати у межах своїх повноважень замовникам, проектним і будівельним організаціям, підприємствам, що виготовляють будівельні матеріали, вироби і конструкції, обов’язкові для виконання приписи щодо усунення фактів порушень вимог законодавства, державних стандартів, будівельних норм і правил, технічних умов, затверджених проектних рішень, місцевих правил забудови населених пунктів, вносити замовникам пропозиції щодо припинення фінансування об’єктів будівництва на період до усунення виявлених у результаті здійснення державного архітектурно-будівельного контролю недоліків;

— складати протоколи та розглядати справи про правопорушення, пов’язані з недотриманням екологічних вимог під час проектування, розміщення, будівництва, реконструкції та прийняття в експлуатацію об’єктів чи споруд, недодержанням державних стандартів, норм і правил під час проектування і будівництва, а також самовільним будівництвом будинків або споруд відповідно до статті 2446 Кодексу України про адміністративні правопорушення і Закону України «Про відповідальність підприємств, їх об’єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування»;

— передавати до органів прокуратури, органів дізнання і досудового слідства акти перевірок та інші матеріали про діяння, в яких вбачаються ознаки злочину.

Від імені інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю розглядати справи про правопорушення у сфері містобудування і накладати стягнення мають право начальники інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю та їх заступники (стаття 2446 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Відповідальність підприємств, їх об’єднань, установ та організацій всіх форм власності за правопорушення у сфері містобудування встановлює Закон України «Про відповідальність підприємств, їх об’єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування».

Відповідно до статті 3 зазначеного Закону підставою для розгляду справи про правопорушення у сфері містобудування є

протокол, складений уповноваженою на те особою інспекції державного архітектурно-будівельного контролю за результатами перевірки. Разом з протоколом складається припис про усунення допущених порушень. У п’ятнадцятиденний термін з дня одержання протоколу про правопорушення питання про накладення штрафу розглядається посадовою особою інспекції державного архітектурно-будівельного контролю. Рішення посадової особи інспекції державного архітектурно-будівельного контролю про накладення штрафу оформляється постановою про накладення на підприємство штрафу за правопорушення у сфері містобудування відповідно до цього Закону.

Разом з тим постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.2009 № 502 «Про тимчасові обмеження щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2010 року» є чинною та передбачає тимчасову заборону на проведення планових перевірок суб’єктів господарювання та обмеження щодо проведення позапланових перевірок суб’єктів господарювання, крім перевірок, що проводяться за зверненнями фізичних і юридичних осіб про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства або за поданням суб’єктом господарювання до відповідного органу письмової заяви про проведення перевірки за його бажанням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі