Теми статей
Обрати теми

Як визначати початок перебігу строку звернення до суду працівника щодо компенсації витрачених для потреб підприємства власних коштів

Редакція ПБО
Лист від 10.08.2009 р. № 193/06/186-09

Як визначати початок перебігу строку звернення до суду працівника щодо компенсації витрачених для потреб підприємства власних коштів

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 10.08.2009 р. № 193/06/186-09

(витяг)

 

<…>

Відповідно до <…> листа <…> Юридичне управління Міністерства праці та соціальної політики повідомляє таке.

Підприємства (юридичні особи) при здійсненні господарської діяльності не лише отримують доходи, а й несуть витрати. Левову частку цих витрат можуть складати так звані матеріальні витрати — оплата сировини, матеріалів, а також оплата робіт та послуг тощо. Як правило, підприємства придбавають їх за грошові кошти, що перераховуються за безготівковим розрахунком, або за бартером. Однак бувають ситуації, коли вони можуть придбаватися за готівкові кошти через визначеного працівника підприємства — підзвітну особу.

Щоб підзвітна особа мала можливість придбати необхідну для підприємства продукцію, таке підприємство насамперед має забезпечити її готівковими коштами. Порядок видачі готівкових коштів під звіт регулює Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 13.01.2005 р. за № 40/10320.

На практиці можлива ситуація, коли підзвітна особа придбаває продукцію для підприємства за власні грошові кошти, тобто в підприємства виникає кредиторська заборгованість перед підзвітною особою, яку в подальшому необхідно буде погасити. Ця операція має право на існування, оскільки не суперечить чинному законодавству. Відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 21.12.99 р. за № 893/4186, на

субрахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами» ведеться облік розрахунків з підзвітними особами. Сальдо субрахунку може бути як дебетовим, так і кредитовим. Такі показники відображаються розгорнуто: дебетове сальдо — у складі оборотних активів, кредитове сальдо — у складі зобов’язань балансу підприємства.

Виконавши виробниче завдання, пов’язане з придбанням продукції, підзвітна особа в обов’язковому порядку повинна звітувати щодо отриманих та витрачених сум. Для цього їй слід подати до бухгалтерії підприємства

звіт про використання грошових коштів, отриманих під звіт, та додати до нього всі первинні документи, що підтверджують закупівлю продукції та понесення інших витрат. Подання такого звіту дає можливість підприємству компенсувати підзвітному працівнику витрати, понесені понад видану йому під звіт готівку.

Порядком складання звіту про використання грошових коштів, наданих на відрядження або під звіт, затвердженим наказом Державної податкової адміністрації України від 19.09.2003 р. № 440, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 09.10.2003 р. за № 915/8236, установлено строк подання звіту та відповідальність за його порушення.

Строк компенсації

підприємством підзвітному працівнику витрат, понесених понад видану йому під звіт готівку, чинним законодавством не встановлено.

Для визначення моменту початку перебігу строку звернення до суду працівник повинен звернутися до роботодавця з вимогою щодо повернення йому понесених витрат.

Грошові кошти, що обліковуються на субрахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами», зокрема кредитове сальдо — у складі зобов’язань балансу підприємства, підлягають погашенню, однак вони не належать до виплат, які підприємство зобов’язане виплачувати працівнику відповідно до умов трудового договору (компенсаційні виплати за невиданий спеціальний одяг та спеціальне взуття тощо).

Установлений трудовим законодавством строк звернення до суду, на нашу думку, у цьому випадку не повинен застосовуватися.

<…>

 

Начальник Юридичного управління,
член Колегії І. Тубелець

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі