Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Працівник придбав непотрібний товар: які наслідки?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Працівник придбав непотрібний товар: які наслідки?

 

 

Працівнику наказом керівника було доручено придбання певного товару, для чого йому було видано грошові кошти. Чи можна не затвердити поданий працівником звіт про використання наданих йому під звіт коштів у зв’язку з тим, що ним придбано не той товар?

(м. Дніпропетровськ)

 

У такій ситуації підприємство без негативних наслідків для себе може обрати такий варіант дій.

Затвердити Звіт не в повній сумі, указавши на непідтвердження доцільності здійснених витрат

. У цьому випадку товар, придбаний працівником, слід йому повернути, у Звіті зробити позначку, що він перевірений, у пункт «Звіт затверджено в сумі» вписати суму за вирахуванням витрат, які було понесено на придбання товару, що не відповідає тому, який було доручено купити. У результаті у працівника виникне своєчасно неповернений залишок коштів, що є підставою для застосування штрафів, передбачених Законом № 889.

Вибір цього варіанта залежатиме від конкретної ситуації та ступеня відхилення працівника від вказівок роботодавця щодо характеристик товару, який було доручено придбати. Можливо, підприємство все ж визнає за можливе прийняття й того товару, який придбав працівник. Слід мати на увазі, що затвердження Звіту в неповній сумі може стати підставою для застосування передбаченого

Указом № 436 штрафу в розмірі 25 відсотків від цієї суми. Вона також у подальшому може бути стягнута з працівника як завдана підприємству з його вини матеріальна шкода.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі