Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Уникнути перевищення ліміту каси в день надходження готівкової виручки можна шляхом видачі працівнику підзвітної суми

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Уникнути перевищення ліміту каси в день надходження готівкової виручки можна шляхом видачі працівнику підзвітної суми

 

Підприємство реалізує за готівку продукцію власного виробництва. Протягом дня до каси надійшла виручка в розмірі, що перевищує встановлений ліміт. Однак підприємство не встигло здати виручку до банку цього ж дня. Чи можна з метою уникнення штрафних санкцій за перевищення ліміту каси видати ці кошти наступного дня працівнику під звіт на госппотреби?

(м. Луганськ)

 

Так, можна.

Нагадаємо, що згідно з

п. 2.8 Положення № 637 підприємства мають право зберігати в неробочий час у своїх касах готівкову виручку (готівку) в межах, що не перевищують встановлений ліміт каси. Готівкова виручка, що перевищує встановлений ліміт каси, обов’язково повинна задаватися до банків для її зарахування на банківські рахунки.

При цьому в

п. 5.1 цього Положення зазначено, що строки здавання підприємствами готівкової виручки для її зарахування на рахунки в банках визначаються підприємством та встановлюються за погодженням з відповідним банком (де відкрито рахунок підприємства, на який зараховуються кошти) з урахуванням таких вимог:

а) для підприємств, розташованих у населених пунктах, де є банки, —

щодня (у день надходження готівкової виручки до їх кас);

б) для підприємств, у яких час закінчення робочого дня (зміни), установлений правилами внутрішнього трудового розпорядку та графіками змінності згідно із законодавством України, не дає можливості забезпечити здавання готівкової виручки в день її надходження, — наступного дня за днем надходження готівкової виручки до каси;

в) для підприємств, розташованих у населених пунктах, де немає банків, — не рідше ніж один раз на п’ять робочих днів.

Водночас

п. 5.10 Положення № 637 орієнтує суб’єктів господарювання на те, що готівкові кошти не вважаються понадлімітними в день їх надходження, якщо вони були здані в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків не пізніше наступного робочого дня банку або були видані для використання підприємством згідно із законодавством (без попереднього здавання їх до банку і одночасного отримання з каси банку на зазначені цілі) наступного дня на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства.

У ситуації, що розглядається, кошти, які надійшли до каси, підприємство відповідно до умов

п. 5.10 Положення № 637 не пізніше наступного дня використало (без попереднього здавання до банку і одночасного отримання з каси банку) на потреби, пов’язані зі своєю діяльністю. Тому такі кошти не вважатимуться понадлімітними в день їх надходження до каси і до підприємства не застосовуватимуться штрафні санкції, установлені ст. 1 Указу № 436 за перевищення ліміту каси.

Нагадаємо, що згідно з

п. 2.11 Положення № 637 готівкові кошти на госппотреби видаються під звіт на строк не більше двох робочих днів, уключаючи день отримання таких коштів під звіт.

Отже, навіть якщо працівник не виконає доручення в день отримання готівкових коштів, то повернути такі невитрачені кошти до каси підприємства він зможе

наступного дня. За таких обставин перевищення ліміту каси не буде й у цей день.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі