Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Чи можна видати на госппотреби залишок невикористаних у відрядженні готівкових коштів, повернених до каси підприємства

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи можна видати на госппотреби залишок невикористаних у відрядженні готівкових коштів, повернених до каси підприємства

 

Після повернення з відрядження працівник повернув до каси підприємства залишок невитрачених коштів. Чи можна ці кошти, не здаючи в банк, цього ж дня видати іншій підзвітній особі на господарські потреби?

(м. Сімферополь)

 

Почнемо з того, що порядок видачі готівки на відрядження та під звіт регулюється

Положенням № 637.

Згідно з

п. 1.2 цього Положення невикористані підзвітні суми відповідають поняттю позареалізаційних надходжень, які, у свою чергу, є складовою частиною готівкової виручки.

А готівкову виручку, у тому числі готівку, отриману в банку, підприємства

мають право використовувати для забезпечення потреб, що виникають у процесі їх функціонування, а також для проведення розрахунків з бюджетами та державними цільовими фондами за податками і зборами (обов’язковими платежами). Не дозволяється лише накопичувати готівку в касі понад установлений ліміт. На це вказує п. 2.9 Положення № 637.

При цьому це

Положення не містить норм, що регламентують виключну цілеспрямованість виплат, що здійснюються з каси підприємства. У зв’язку з цим штраф, передбачений абзацом сьомим ст. 1 Указу № 436, наразі на суб’єктів господарювання не накладається.

Те, що підприємство може вільно розпоряджатися власними готівковими коштами, отриманими з поточного рахунка в банку за грошовим чеком, підтверджує НБУ в

п. 2 листа від 26.01.2005 р. № 11-111/226-703. Відповідний реквізит у грошовому чеку щодо цільового призначення грошових коштів заповнюється для аналізу грошових потоків за напрямами та вивчення тенденцій готівкового обігу.

Таким чином, готівкові кошти, у тому числі й невикористані підзвітні суми, що надійшли до каси підприємства протягом дня,

може бути використано таким підприємством на господарські потреби.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі