Перелік продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, суттєво скорочено
Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики (Держспоживстандарт) від 22.09.2010 р. № 426
унесено зміни до Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 01.02.2005 р. № 28, якими із зазначеного Переліку виключено наступні продукти харчування: сири сичужні тверді, напівтверді (самопресувальні); масло вершкове, спреди та суміші жирові; маргарини; олії рослинні харчові розфасовані в споживчу тару місткістю не більше ніж 10 кг та герметично закупорені; цукерки шоколадні та цукерки глазуровані шоколадною глазур’ю з терміном зберігання не менше ніж 30 діб; консерви, соки та напої рослинні; ковбаси напівкопчені варено-копчені та сирокопчені і сиров’ялені; продукти із свинини, яловичини та м’яса інших тварин, сиров’ялені, сирокопчені з терміном зберігання не менше 30 діб; чай; кава натуральна тощо.Наказ
від 22.09.2010 р. № 426 набере чинності з дня офіційного опублікування.Також зауважимо, що
наказом Держспоживстандарту від 22.09.2010 р. № 425 із зазначеного Переліку виключено низку позицій із розділу «Електропобутове та аналогічне обладнання і комплектувальні вироби», зокрема, іграшки електричні, печі, плити для приготування їжі; тостери, грилі, ростери; кухонні машини (універсальні комбайни, процесори тощо); пральні машини, праски тощо.Наказ від 22.09.2010 р. № 425 набере чинності з 1 січня 2011 року.