Теми статей
Обрати теми

Сплачені нерезиденту роялті відносяться до валових витрат платника після дати фактичного отримання від нерезидента результатів таких послуг

Редакція ПБО
Лист від 11.03.2008 р. № 4516/7/15-0217

Сплачені нерезиденту роялті відносяться до валових витрат платника після дати фактичного отримання від нерезидента результатів таких послуг

Лист Державної податкової адміністрації України від 11.03.2008 р. № 4516/7/15-0217

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <…> щодо визначення дати збільшення валових витрат по виплачених роялті пов’язаній особі — нерезиденту і повідомляє.

Відповідно до п. 1.30 ст. 1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон)

роялті — це платежі будь-якого виду, одержані як винагорода за користування або за надання права на користування будь-яким авторським правом на літературні твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп’ютерні програми, інші записи на носіях інформації, відео- або аудіокасети, кінематографічні фільми або плівки для радіо чи телевізійного мовлення; за придбання будь-якого патенту, зареєстрованого знака на товари і послуги чи торгової марки, дизайну, секретного креслення, моделі, формули, процесу, права на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау).

Згідно з підпунктом 5.4.2 п. 5.4 ст. 5 Закону до складу валових витрат платника включаються, зокрема, витрати, пов’язані з виплатою роялті для використання в господарській діяльності платника податку.

Одночасно, підпунктом 5.3.9 п. 5.3 ст. 5 Закону встановлено, що не включаються до складу валових витрат виплати винагород або інших видів заохочень пов’язаним з таким платником податку фізичним особам чи юридичним особам у разі, якщо немає документальних доказів, що таку виплату або заохочення було проведено як компенсацію за фактично надану послугу (відпрацьований час). За наявності зазначених документальних доказів віднесенню до складу валових витрат підлягають фактичні суми виплат (заохочень), але не більше ніж суми, розраховані за звичайними цінами.

Крім того, підпунктом 11.2.3 п. 11.2 ст. 11 Закону встановлено, що датою збільшення валових витрат платника податку при здійсненні ним операцій з нерезидентами є дата оприбуткування платником податку товарів (а при їх імпорті — також робіт (послуг), супутніх чи допоміжних такому імпорту товарів), а для робіт (послуг), — дата їх фактичного отримання від таких осіб, незалежно від наявності їх оплати (у тому числі часткової або авансової).

Враховуючи вищевикладене,

за наявності обставин, визначених підпунктом 5.3.9 статті 5 Закону, платник податку, який сплачує нерезиденту роялті, має право відносити таку винагороду до складу валових витрат в межах фактично сплачених сум за ціною не вище за звичайну, за умови належного документального оформлення наданих послуг (складання актів про надання послуг із зазначенням факту їх отримання, сплата рахунків тощо) та зв’язку цих витрат з господарською діяльністю, після дати фактичного отримання від нерезидента результатів таких послуг.

 

Заступник голови ДПА України С. Чекашкін

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі