Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Позика від директора: своєчасно відображайте валові доходи

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Позика від директора: своєчасно відображайте валові доходи

 

Директором приватного підприємства у IV кварталі 2008 року за договором безпроцентної позики внесено суму на розрахунковий рахунок. На сьогодні цю суму не повернено. Чи потрібно її включити до валових доходів, якщо за договором строк повернення — 2010 рік?

(м. Старобільськ)

 

Податкові наслідки для одержувача фінансової допомоги регламентовано

пп. 1.22.2 і 4.1.6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), і залежать вони в першу чергу від того, є позикодавець платником податку на прибуток чи ні.

У цьому випадку

позикодавець не є платником податку на прибуток, отже, одержувач повинен був відобразити всю суму позики у складі валових доходів звітного періоду, в якому було отримано позику, тобто у валових доходах за підсумками IV кварталу 2008 року (оскільки позику досі не повернено). Надалі при поверненні цієї суми одержувач може віднести суму позики до складу валових витрат звітного періоду, в якому відбулося таке повернення.

Якщо ж одержувач своєчасно не відобразив валові доходи, то йому необхідно виправити помилку, інакше її виправлять податківці з нарахуванням серйозних фінансових санкцій. Причому зроблять це вони навіть у тому випадку, якщо на момент перевірки суму позики буде повернено*.

* Сподіватися на закінчення строку давності (1095 днів), після якого податківці не зможуть оштрафувати, ми б не рекомендували, оскільки до його закінчення ще далеко.

Згідно з

п. 5.1, п. 17.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань перед бюджетом і державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III самостійно виправитися можна або через поточну декларацію, або через уточнюючий розрахунок. При цьому, якщо помилка призвела до недоплати, то необхідно нарахувати і сплатити 5 % штраф.

Якщо для виправлення вибрано поточну декларацію

, то сума неврахованого валового доходу відображається у ряд. 02.2, а 5 % штраф — у ряд. 22. У цьому випадку сума недоплати окремо не перераховується, а бере участь у формуванні загального підсумку за поточною декларацією, який при його додатному значенні сплачується в стандартний 10-тиденний строк після подання декларації. Штраф сплачується незалежно від показника ряд. 17 декларації у цей же строк (за умови, що в підприємства за особовим рахунком не значиться переплата).

Якщо для виправлення вибрано уточнюючий розрахунок

, то сума недоплати відображається в його ряд. 1 (з позначенням кода рядка декларації, що виправляється, — 01.6), а сума 5 % штрафу в ряд. 8. У цьому випадку обидві суми має бути сплачено до подання уточнюючого розрахунку.

Наведемо приклад заповнення уточнюючого розрахунку в таблиці. При цьому припустимо, що і у 2008, і у 2009 році підприємство було прибутковим, податкове зобов’язання звітного періоду, в якому було отримано позику в розмірі 1000 грн., складало 2000 грн.

 

Фрагмент уточнюючого розрахунку

Показники

Код рядка

Загальна сума

1

2

3

Доходи не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні валового доходу попереднього звітного періоду, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки*:

1

1000

код

01.6

сума (±)

1000

Витрати не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні валових витрат попереднього звітного періоду, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки*:

2

код

сума (±)

Амортизаційні відрахування не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні амортизації попереднього звітного періоду

3

Сума заниженого (+) або завищеного (-) об'єкта оподаткування

р. 1 - р. 2 - р. 3

4

1000

Ставка оподаткування, що діяла на момент допущення помилки, у відсотках

5

25 %

Сума помилки, допущеної при зменшенні податкових зобов'язань, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки:

6

код

сума (±)

Сума недоплати (+) або переплати (-), нарахованої у зв'язку з виправленням помилки р. 4 х р. 5 - р. 6 або р. 7.2 - р. 7.1

7

250

Сума податкового зобов'язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.1

2000

Сума виправленого (вірного) податкового зобов'язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.2

2250

Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв'язку з виправленням помилки р. 7 х 0,05

8

13

Помилки, допущені при заповненні рядків 19 — 23 декларації

9

код

19

19.1К7

19.2

19.3

20

21

22

23К4

сума (+)

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі