Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Переведення на інше підприємство

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Переведення на інше підприємство

 

Працівник звільняється у зв'язку з переведенням на інше підприємство. Як оформити звільнення та здійснити з ним остаточний розрахунок, якщо звільнення працівника здійснюється до закінчення робочого року, за який йому було надану відпустку повної тривалості?

(м. Донецьк)

 

Однією з підстав розірвання трудового договору є переведення працівника,

за його згодою, на інше підприємство (п. 5 ст. 36 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП)).

Такому розірванню трудового договору передують переговори керівників підприємств, причетних до переведення, а саме, керівника підприємства, з якого звільняється працівник, і керівника підприємства, на яке працівник переводиться. Результатом таких переговорів є обмін листами.

Залежно від того, хто є ініціатором переведення працівника, можливі два варіанти розвитку подій:

1) якщо ініціатором переведення є керівник підприємства, з якого планується звільнення працівника, такий керівник пише лист-запит потенційному керівнику з проханням прийняти працівника на роботу в порядку переведення, а той, у свою чергу, відповідає письмово або згодою, або відмовою від такого переведення;

2) якщо ініціатором переведення є керівник підприємства, на яке планується переведення працівника, такий керівник пише лист-клопотання на ім'я керівника підприємства, на якому зараз працює працівник, і останній відповідає письмово або згодою, або відмовою від такого переведення.

Слід звернути увагу, що законодавством не встановлено порядок переведення працівника з одного підприємства на інше, тому бажано письмово визначити строк, протягом якого працівника буде звільнено з одного підприємства і прийнято на інше.

У випадку якщо питання про переведення працівника керівниками підприємств вирішено позитивно, працівник подає заяву з проханням про звільнення на попередньому місці роботи та заяву з проханням про прийняття на наступне місце роботи.

На попередньому місці роботи видається наказ про звільнення працівника у зв'язку з переведенням за його згодою на нове місце роботи (

п. 5 ст. 36 КЗпП). До трудової книжки у відповідних розділах російською та українською мовами вноситься запис про звільнення із зазначенням причини та посиланням на п. 5 ст. 36 КЗпП. Запис засвідчується підписом керівника або уповноваженої ним особи та печаткою підприємства (відділу кадрів). Під час отримання трудової книжки працівник розписується в особовій картці та книзі руху трудових книжок. Належним чином оформлена трудова книжка видається працівнику в день звільнення (ст. 47 КЗпП, п.п. 4.1 п. 4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту України від 29.07.93 р. № 58).

Бухгалтерією підприємства на підставі наказу про звільнення здійснюється остаточний розрахунок з працівником.

У разі звільнення працівника йому мають бути здійснені такі виплати: заробітна плата за фактично відпрацьований час, компенсація за невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки, працівникам, які мають дітей (

ст. 38 КЗпП, ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки)).

Оскільки в нашому випадку звільнення працівника здійснюється до закінчення робочого року, за який йому була надано відпустку повної тривалості, зазначимо таке. Згідно зі

ст. 22 Закону про відпустки у разі звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він уже отримав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості власник або уповноважений ним орган здійснює утримання із заробітної плати за дні відпустки, які було надано в рахунок невідпрацьованої частини робочого року. Проте таке утримання не здійснюється, якщо працівник звільняється у зв'язку з переведенням за його згодою на інше підприємство (п. 2 ст. 22 Закону про відпустки).

Слід мати на вазі, що виплата всіх сум, належних працівнику, здійснюється в день звільнення. Якщо працівник не працював у день звільнення, то не пізніше наступного дня після висунення працівником вимоги про розрахунок (

ст. 116 КЗпП).

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі