Теми статей
Обрати теми

Щодо деяких питань анулювання реєстрації платників ПДВ. Суд не має права приймати рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 02.08.2010 р. № 1172/11/13-10

Щодо деяких питань анулювання реєстрації платників ПДВ

Інформаційний лист Вищого адміністративного суду України від 02.08.2010 р. № 1172/11/13-10

 

У зв'язку з виникненням у судовій практиці деяких питань, пов'язаних із правомірністю анулювання реєстрації платників податку на додану вартість, на підставі пункту 4 частини першої статті 32 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в порядку надання методичної допомоги Вищий адміністративний суд України вважає за необхідне повідомити таке.

1. Згідно з пунктом 9.8 статті 9 Закону України від 3 квітня 1997 року № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» реєстрація платника податку на додану вартість діє до дати її анулювання, яка відбувається у випадках, якщо:

а) платник податку, який до місяця, в якому подається заява про анулювання реєстрації, є зареєстрованим згідно з положеннями підпункту 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 цього Закону більше двадцяти чотирьох календарних місяців, включаючи місяць реєстрації, та має за останні дванадцять поточних календарних місяців обсяги оподатковуваних операцій, менші за визначені зазначеним підпунктом;

б) ліквідаційна комісія платника податку, оголошеного банкрутом, закінчує роботу або платник податку ліквідується за власним бажанням чи за рішенням суду (фізична особа позбувається статусу суб'єкта господарювання);

в) особа, зареєстрована як платник податку, реєструється як платник єдиного податку або стає суб'єктом інших спрощених систем оподаткування, які визначають особливий порядок нарахування чи сплати податку на додану вартість, відмінний від тих, що встановлені цим Законом, чи звільняють таку особу від сплати цього податку за рішенням суду або з будь-яких інших причин;

г) зареєстрована як платник податку особа обирає відповідно до цього Закону спеціальний режим оподаткування за ставками, іншими, ніж зазначені у статті 6 та статті 81 цього Закону;

ґ) особа, зареєстрована як платник податку, не надає податковому органу декларації з цього податку протягом дванадцяти послідовних податкових місяців або подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність оподатковуваних поставок протягом такого періоду, а також у випадках, визначених законодавством стосовно порядку реєстрації суб'єктів господарювання.

Відповідно до абзацу сьомого пункту 9.8 статті 9 Закону України від 3 квітня 1997 року № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» анулювання реєстрації на підставах, визначених у підпункті «а» цього пункту, здійснюється за заявою платника податку.

У свою чергу, анулювання реєстрації на підставах, визначених у підпунктах «б» — «ґ» цього пункту, здійснюється за ініціативою відповідного податкового органу або такої особи.

При цьому рішення про анулювання свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість як за ініціативою платника податків, так і за ініціативою податкового органу, приймається податковим органом. Форма зазначеного рішення встановлена додатком 5 до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 1 березня 2000 року № 79.

З огляду на викладене

адміністративні суди не мають права розглядати позовні вимоги податкових органів про анулювання свідоцтва реєстрації платника податку на додану вартість, оскільки суд не може підміняти собою компетентні державні органи, уповноважені на прийняття відповідного рішення. Такими органами в розглядуваному випадку є органи державної податкової служби.

Отже, у разі пред'явлення податковим органом позову про анулювання свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість судам слід відмовляти у відкритті провадження в адміністративній справі на підставі пункту 1 частини першої статті 109 Кодексу адміністративного судочинства України, а відкрите провадження у справі належить закривати на підставі пункту 1 частини першої статті 157 зазначеного Кодексу.



коментар редакції

Суд не має права приймати рішення
про анулювання реєстрації платника ПДВ

Для наших читачів не буде секретом ситуація, що розглядається в цій частині листа ВАСУ. У статті «Анулювання реєстрації платником ПДВ: підстави та процедура» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 60) ми звертали увагу на те, що іноді податкові органи

самі не анулюють реєстрацію платника ПДВ, а подають позов до суду, щоб таке рішення прийняв суд. Виглядає це досить дивно, адже Закон про ПДВ наділяє податківців правом анулювання реєстрації платника ПДВ, принаймні в чітко зазначених у п. 9.8 випадках.

Проте, прикладом такого прецеденту може стати ухвала ВАСУ від 04.03.2010 р. у справі № К-23381/07. Однією з вимог ДПІ, зазначених у позовній заяві, було саме скасування реєстрації приватного підприємства платником ПДВ. ВАСУ в цій ухвалі не визнав такі вимоги та вказав, що анулювання реєстрації здійснюється з ініціативи відповідного податкового органу або платника податку. Тому така вимога не може бути предметом звернення ДПІ до адміністративного суду. Причому таке саме рішення було прийнято на всіх етапах цього судового розгляду.

Власне, те ж саме зазначається і в документі, що коментується.

 

Дмитро Костюк

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі