Теми статей
Обрати теми

Щодо деяких питань анулювання реєстрації платників ПДВ. «Будь-які інші причини» — це зовсім не будь-які причини

Редакція ПБО
Лист від 02.08.2010 р. № 1172/11/13-10

Початок

Попередній фрагмент

4. Згідно з пунктом «в» пункту 9.8 статті 9 Закону України від 3 квітня 1997 року № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» анулювання реєстрації платника податку на додану вартість відбувається, якщо особа, зареєстрована як платник податку, реєструється як платник єдиного податку або стає суб'єктом інших спрощених систем оподаткування, які визначають особливий порядок нарахування чи сплати податку на додану вартість, відмінний від тих, що встановлені цим Законом, чи звільняють таку особу від сплати цього податку за рішенням суду або з будь-яких інших причин.

Згадані у наведеній нормі Закону інші причини стосуються виключно можливих підстав, із яких платник податку звільняється від сплати податку на додану вартість. Відповідними причинами можуть бути судове рішення, нормативний або інший акт компетентного органу, внаслідок якого платник податку на додану вартість втрачає обов'язок з нарахування та/або сплати цього податку.

Водночас наведена законодавча норма не може розглядатися як підстава для розширеного тлумачення обставин, за яких відбувається анулювання реєстрації платника податку на додану вартість, порівняно з тими, що згадані в пункті 9.8 статті 9 Закону України від 3 квітня 1997 року № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість». Зокрема,

порушення платником податку правил податкового обліку з податку на додану вартість можуть бути підставою для застосування відповідальності, передбаченої цим Законом та іншими законами з питань оподаткування, але не тягнуть за собою права податкового органу анулювати свідоцтво про реєстрацію такого платника податку.

Цей лист пропонуємо довести до відома суддів апеляційного та окружних адміністративних судів відповідного апеляційного округу для врахування при здійсненні правосуддя.

 

В. о. голови суду Д. Ліпський



коментар редакції

«Будь-які інші причини» — це зовсім не будь-які причини

Потрібно мати неабияку логіку, щоб угледіти в абз. «в» п. 9.8 Закону про ПДВ можливість анулювання реєстрації платника ПДВ «

з будь-яких інших причин» як самостійну підставу! Причому під цими причинами розуміти все що завгодно!

Проте такі випадки у практиці траплялися. Зрозуміло, що

фразу «з будь-яких інших причин» не можна виривати з контексту всього абз. «в» п. 9.8 Закону про ПДВ. У статті «Анулювання реєстрації платником ПДВ: підстави та процедура» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 60 ми вказували, що йдеться про причини, за яких особа не може бути платником податку (наприклад, рішення суду, нормативний акт або акт компетентного органу), а не будь-яка причина у принципі.

Саме про це говорить ВАСУ. І саме такої точки зору дотримуються на практиці суди. Наприклад, порушення, допущені при проходженні процедури реєстрації платником ПДВ, підставою для її анулювання згідно з п.п. «в» п. 9.8 Закону про ПДВ бути не можуть (ухвала ВАСУ від 08.04.2010 р. № К-9577/08), не можуть бути такими причинами й порушення правил податкового обліку.

 

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі