Теми статей
Обрати теми

Для здійснення роздрібної торгівлі винами столовими необхідна ліцензія

Редакція ПБО
Лист від 16.07.2010 р. № 6930/6/32-0414

Для здійснення роздрібної торгівлі винами столовими необхідна ліцензія

Лист Державної податкової адміністрації України від 16.07.2010 р. № 6930/6/32-0414

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист про надання роз'яснення щодо норм та вимог Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», із змінами і доповненнями (далі — Закон № 481),

та повідомляє.

Закон № 481 є спеціальним законом

, який регулює відносини у сфері виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами, забезпечення їх високої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території України.

Дія цього Закону не поширюється

на роздрібну торгівлю винами столовими, виробництво і торгівлю пивом, окрім випадків, передбачених цим Законом, а також на виробництво вин виноградних і плодово-ягідних, наливок і настоянок, виготовлених громадянами в домашніх умовах для власного споживання.

Відповідно до статті 15 Закону № 481 роздрібна торгівля алкогольними напоями або тютюновими виробами може здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій.

При цьому норми зазначеної статті не містять застереження щодо можливості здійснення суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі винами столовими без придбання ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Згідно зі статтею 1 Закону № 481

алкогольні напої — продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукромістких матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів із вмістом спирту етилового понад 1,2 % об'ємних одиниць, які відносяться до товарних груп Гармонізованої системи опису та кодування товарів під кодами 22 04, 22 05, 22 06, 22 08.

Статтею 1 Закону України від 16 червня 2005 року № 2662-IV «Про виноград та виноградне вино» (із змінами та доповненнями) визначено, що вино — алкогольний напій, вироблений з винограду, міцність якого набувається внаслідок спиртового бродіння роздушених ягід або свіжовичавленого соку, а в разі виготовлення вин кріплених — підвищується шляхом додавання спирту етилового. Міцність вин може становити від 9 до 20 відсотків об'ємних одиниць. Органолептичні якості вина повинні відповідати природному складу винограду або відтворювати особливості, набуті внаслідок купажу чи спеціальної технологічної обробки виноматеріалів (п. 12 ст. 1).

Вино столове

— вино, виготовлене шляхом повного чи неповного збродження сусла. Залежно від вмісту цукру, столове вино поділяється на сухе, напівсухе, напівсолодке (п. 28 ст. 1).

Відповідно до Закону України від 7 травня 1996 року № 178/96-ВР «Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої» (зі змінами і доповненнями) вино столове відноситься до товарних груп Гармонізованої системи опису та кодування товарів під кодом 22 04.

Враховуючи викладене,

оскільки вина столові належать до алкогольних напоїв, суб'єкти господарювання для здійснення роздрібної торгівлі зазначеною продукцією повинні придбавати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Законом № 481 визначено, що мінімальні оптово-відпускні ціни, які визначаються за кодами виробів Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності за 1 літр 100-відсоткового спирту, обраховані виходячи з найнижчої оптової ціни на вітчизняну або контрактної вартості на імпортну продукцію та податків і зборів, які відповідно до чинного законодавства підлягають сплаті з одиниці продукції вітчизняними виробниками й імпортерами, та з урахуванням вартості тари.

Мінімальні роздрібні ціни на алкогольні напої

— це ціни, які визначаються виходячи з мінімальних оптово-відпускних цін на дану продукцію та торговельної надбавки.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957

«Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва» установлено розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва згідно з додатком (у тому числі для товарних груп за кодом УКТЗЕД 2204).

 

Заступник голови О. Матвєєв

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі